Reis langs diverse filmsets 'Beentjes van Sint Hildegard'

De cultus rond de film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ met in de hoofdrol Herman Finkers en Johanna ter Stegen, heeft nog steeds geen einde. De bus- en reisorganisatie Ter Beek Reizen uit Tubbergen biedt mensen een reis aan van vier dagen langs plekken waar de film is opgenomen, waarbij Thea Kroese, die een rol in de film heeft, in de Twentse taal een toelichting geeft.

Onder de titel ‘Neem de beentjes naar Sint-Hildegard’ krijgen gasten vanaf 28 september een vierdaagse reis aangeboden. Hoogtepunten zijn onder meer een rondvaart langs de Loreley, een bezoek aan de bedevaartskerk en abdij Sint-Hildegard en een bezoek aan Koblenz.

De maatschappij schrijft in een toelichting: ‘Neem de beentjes en ga mee naar de geliefde Duitse wijnstad Rüdesheim. Beleef de hoogtepunten van de huwelijksreis van opa Arend en oma Sinie, personages uit de populaire film ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’’. De reis is coronaproef en kost 429 euro.

In de film komen diverse motieven bij elkaar waaronder de verhouding man – vrouw, en door alles heen is er het respect voor de mystiek van het leven, zo kenmerkend voor veel werk van Herman Finkers. Thea Kroese speelt in de film de rol van een bewoonster van een verpleeghuis. Zij is voor en achter de schermen ook een van de regievoerders bij de kerkdiensten in de streektaal.

Al voor de coronacrisis wist de film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ records in de bioscoop te breken. De in het Twents uitgebrachte film werd op 9 maart onderscheiden met een Platina Film Award. Dat betekent dat de film waarin Twents wordt gesproken al 400.000 bezoekers naar de bioscoop wist te trekken. Een week later waren er al meer dan een half miljoen bezoekers. En ondanks de coronacrisis werd in juli de mijlpaal bereikt van 600.000 bezoekers.

Hildegard van Bingen, waar de film aan gewijd is, leefde van 1098-1179. Ze was een mystica en ze genoot groot gezag. Ze schreef een reeks van boeken, over kosmologie, biologie, medicijnen; ze is bekend als componiste en melodieën van haar hand zijn nog steeds populair. Paus Benedictus XVI heeft haar in 2012 uitgeroepen tot kerklerares.

Voor informatie over de reis: klik hier.

In de Twentse taal ziet de aankondiging er als volgt uit: 

Op stap met Thea Kroese

Ter Beekreizen oet Tubbig hef Thea Kroese vroagd as reisleider vuur de dagtripjes oaver de film ‘de Beentjes van St.Hildegard’. Ze kiekt tehope noar den film en goat op ’n trad langs diverse locaties. Thea gif doar oonderweg in oonze Streektaal oetleg oaver.  

Dat is zun groot succes wörden dat ter Beek noe ne veerdaagse reis geet doon o.a. noar de bedevaartskeark en abdij Sint Hildegard in Rüdesheim. Met ne bootreis op de Rijn langs de Loreley, bezeuk an Königswinter en Koblenz. Ne wienpreuveriej en netuurlijk ok lekker etten en dreenken maakt dizze reis compleet. Ok dit moal geet Thea met um in de Streektaal tekst en oetleg te geven. Dee reis begeent op 28 september en a’j meer wilt weten möj eaven op de webstea van ter Beek reizen kieken. A’j der nog ’n paar dage tuskenoet wilt he’j noe ne meugelijkheid um nog ne mooie korte reis met te maken.