Adventskalender met inspirerende verhalen

Er zijn 24 kistjes zichtbaar. Vanaf 1 december wordt er elke dag een kistje omgedraaid. Er zitten voorwerpen in. Die maken het interview zichtbaar dat Harko Boswijk in Dronten met ze heeft gehouden. Verhalen zijn het van hoop. De kistjes vormen samen een originele adventskalender.

De adventskalender is als idee overgewaaid vanuit Oostenrijk en Duitsland. Mensen geven elkaar adventskalenders met 24 luikjes. De luikjes mogen in de adventstijd worden omgedraaid. Meestal zitten er chocolaatjes achter. In de protestantse gemeente van Dronten hebben ze een ander format bedacht.

De gemeente verzamelt Lichtpuntjes van Hoop in de Dronter samenleving. Mensen worden geïnterviewd en gevraagd naar hun boodschap en wat ze ons mee willen geven. Wat beweegt deze mensen, van de voedselbank, in de zorg, op de scholen? Voor wie houden zij het vol? Dit alles verpakt de gemeente in veilingkistjes die gezamenlijk een adventskalender vormen. Van 1 t/m 24 decmber is er elke dag in de gelinkte adventskalender een nieuw Lichtpuntje van Hoop te zien.  

Allerlei mensen komen aan het woord, van de tiener die naar Scandinavië is geweest tot de imam van de Turkse moskee en natuurlijk ook de burgemeester; allemaal mensen die op de één of andere manier met Dronten zijn verbonden. Ds. Karolien Zwerver is één van de bedenkers achter het plan en Harko Boswijk heeft de intensieve taak op zich genomen 24 interviews te houden.

Harko Boswijk vertelde voor Omroep Flevoland dat de interviews in de kerk zijn opgenomen. ‘We zenden elke zondag de kerkdienst uit en hebben aardige apparatuur, aldus Harko Boswijk voor de bewegende radio. ‘De clou is het lichtpuntje. Voor iedereen is coronatijd best zwaar. Ieder heeft moeite met de maatregelen. Heel veel mensen weten ook wel weer een lichtpuntje te ontdekken. Het delen van die lichtpuntjes geeft hoop. Het is mooi om van deze mensen te horen wat voor lichtpuntjes ze hebben ontdekt’.

Wie het interview met Harko wil zien, kan hier klikken.

Foto: Harko Boswijk voor Omroep Flevoland