Passion inspireert protestantse gemeenten

De Passion op televisie is een bron van inspiratie voor plaatselijke gemeenten. Dit jaar is er onder meer op vrijdagavond 19.30 uur een editie van The Passion in de Oosterkerk in Zwolle. De zanggroep Koorbizniz verzorgt er een uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus gebaseerd op hetzelfde format als de televisie-uitvoering: een versie met hedendaagse Nederlandse muziek en verbindende tekst, in dit geval van ds. Elly Urban.

De landelijke – twaalfde - editie van de Passion komt dit jaar vanaf het Simonsplein in Doetinchem. Het is vanaf 20.30 uur te volgen op NPO1. De acteur Soy Kroon uit Eindhoven geeft invulling aan de persoon van Jezus. Noortje Herlaar uit Vlaardingen vertolkt Maria. Zij zingt onder meer het nummer ‘Als het Avond is’ van Suzan en Freek, landelijk bekend, en afkomstig uit de Achterhoek. Dit jaar krijgt de rol van Maria Magdalena vertolkt door Mol-speelster Kim-Lian van der Meij een verdere inkleuring.

Die toonzetting zet men door bij het vervolg op de Passion. Het is de bedoeling met Hemelvaart een tweede editie uit te zenden en die begint bij de persoon van Maria Magdalena, die als eerste getuige is van het open graf.

Nieuw dit jaar is ook de Passion Talk na afloop. Klaas van Kruistum spreekt met diverse hoofdrolspelers in de schouwburg van Doetinchem. Dat onderdeel is vanaf 22.10 uur te volgen op NPO1.

De eerste editie van de Passion is in 2011 naar buiten gebracht vanuit Gouda. In 2015 werd het Overijsselse Enschede aangedaan. De textielstad werd gekozen vanwege de herinneringen aan de vuurwerkramp, die in 2000 plaatsvond. Ieder jaar kwamen er nieuwe onderdelen bij. Zo zijn er vorig jaar voor het eerst teksten uit het Engels vertaald naar het Nederlands.

Al vrij snel na de landelijke introductie namen gewone kerken het initiatief over. In 2015 verzorgde men in Ommen een eigen editie van de Passion. Ook dit jaar zijn er op diverse plaatsen vergelijkbare initiatieven. De Grote Kerk in Dalfsen was op zondag 10 april het decor van een versie van The Passion. En ook in plaatsen als Hengelo en Raalte zijn dit jaar al kleine uitvoeringen geweest van de Passion met speciale artiesten zoals Rob Favier en Kees Posthumus.

Het lichtgevende kruis – een beeldmerk van de Passion – is op enkele plaatsen rond Pasen te zien. In Dalfsen is het kruis buiten de kerk te zien op 16 april; het speelt een rol bij de paaswake. Ook op het kerkplein bij de Sionskerk in Zwolle staat donderdag vanaf 18.00 uur het grote kruis; het gaat om 18.45 uur naar binnen en mensen kunnen zich daar – in lijn met de paastraditie- de voeten laten wassen.

Muziek, eten en wandelen zijn elementen die bij verschillende paasvieringen aan de orde komen. In Steenwijk is er paaszang op eerste paasdag vanaf 12 uur in het park Rams Woerthe. In Dedemsvaart begint men op paaszondag om 8.30 uur met een paasontbijt. En in Tubbergen is er vanaf 7 uur op paaszondag een paaswandeling vanaf de Delle naar Geesteren; waar men een ontbijt gebruikt om vervolgens op tijd aan te schuiven bij de paasviering terug in Tubbergen.