Foto: Ds. Leonard van Aalst, de nieuwe predikant van hervormd Mastenbroek

Van proponent naar dominee te Mastenbroek


Het zijn niet alleen predikanten die verkassen van gemeente; er is ook instroom van proponenten, nieuwe dominees. In de werkgemeenschap Kampen werken er verschillende. Ds. Leonard van Aalst is de meest recent begonnen proponent in dit deel van de classis. Hij is zondag 27 augustus bevestigd door ds. Hendrik Mosterd uit Amersfoort. 

Mosterd leidde de bevestigingsdienst en gaf een overdenking over de woorden van Mozes, als hij bij de brandende braambos staat en zegt: 'Hier ben ik', in het Hebreeuws: 'Hi-ne-ni'. De predikant liet zien hoe deze woorden in een lied van Lennard Cohen zijn ingeweven en hoe ze meeklinken in de bevestiging van de naamgenoot van deze zanger, ds. Leonard van Aalst. Naast het 'hi-ne-ni', het 'hier ben ik' is er de terughoudendheid van Mozes als hij verneemt welke opdracht God voor hem in petto heeft: 'Wie ben ik....'. Die aarzeling en die beschikbaarheid vormen een gezonde combinatie als ze in de goede balans aanwezig zijn. Het is daarna in het verhaal de naam van God zelf die de doorslag geeft: 'Ik zal er bij zijn'. 

Enkele collegae namen deel aan de handoplegging en gaven in een soort 'ministeriële successie' een zegen mee aan ds. Leonard van Aalst. Onder hen was ook de vorige dienaar des Woords in Mastenbroek ds. Gerrit Nijland, die als emeritus in Rijssen woont, en ds. Berhard van der Knijff, die als consulent de gemeente te Mastenbroek heeft gediend en die eerder als proponent in het ambt werd bevestigd in Wilsum. Mosterd sloot de rij met de woorden: 'Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heere is...' (Colossenzen 3: 23).

Zoals te doen gebruikelijk in Mastenbroek klonken er liederen uit verschillende bundels: de oude psalmberijming, de nieuwe psalmberijming en Op Toonhoogte. 's Middags was de intrede van de nieuwe predikant in Mastenbroek. 

Foto: de handoplegging en zegening door verschillende collegae gezien op een beeldscherm achter in de kerk