Drie vacatures classispredikant

Het is de tijd voor de eerste wisseling van de wacht. Toen in 2018 het fenomeen ‘classispredikant’ zijn intrede deed werden er elf dominees aangesteld voor evenzovele classes. De benoeming gold voor vijf jaar. Die tijd is per 1 september 2023 voorbij; dus elf aftredende classispredikanten met de ruimte om zich desgewenst nog één keer voor vijf jaar herverkiesbaar te stellen. Zeven hebben van die mogelijkheid tot herverkiezing gebruik gemaakt; voor drie regio’s is op zaterdag 25 februari een advertentie geplaatst in drie landelijke dagbladen en – voor de regio Fryslân – ook in twee regionale dagbladen.

Voor de classis Gelderland Zuid en Oost, de classis Fryslân en de classis Zuid-Holland Noord worden nieuwe predikanten gezocht; Groningen-Drenthe zal – zo is de verwachting – tegen het einde van 2023 nog volgen. Daarnaast wordt er voor de classes Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid een nieuwe voorzitter gezocht voor het classicaal college voor visitatie. De drie vacatures van classispredikant zijn elk fulltime (36 uur), de vacature voor voorzitter visitatie in twee classes is voor 18 uur.

Gelderland zuid en oost

De basis van de vacatures voor classispredikanten is dezelfde. Daarnaast is er op de website van de dienstenorganisatie bij elke vacature een subtiel verschil aangebracht. Bij Gelderland zuid en oost staat als ‘wie zijn wij’ onder meer vermeld: ‘De classis Gelderland Zuid & Oost bestaat sinds 2018 en is ontstaan door het samenvoegen van een zestal oude classes en omvat de Achterhoek, het Gelderse rivierengebied (Betuwe en Bommelerwaard) en de Nederlandse Kerk in Duitsland. De circa 130 gemeenten in de classis Gelderland Zuid & Oost zijn van uiteenlopende modaliteit. Het Breed Moderamen van de Classicale Vergadering heeft in het afgelopen jaar veel aandacht moeten besteden aan de gevolgen van het ontbreken van voldoende bestuurskracht in de gemeenten. In de door de classis opgestelde nota ‘Als ambten en functies niet meer vervuld worden…’  worden suggesties gedaan voor andere bestuursstructuren’. De sollicitatiecommissie vraagt om een goede motivatie waarom iemand in Gelderland zuid en oost wil werken. Men moet ook in de regio wonen of willen gaan wonen.

Fryslân

Bij Fryslân is het volgende regio-eigene toegevoegd: ‘De Classis Fryslân komt overeen met de provincie Fryslân en kent ruim 200 Protestantse Gemeenten. Het is een overwegend landelijk gebied met daarin een aantal middelgrote steden. De Classis Fryslân heeft in vergelijking met de andere classes een aantal bijzondere kenmerken: Er zijn veel kleine gemeenten. De kerken zijn beeldbepalend voor de dorpen en nemen in de dorpsgemeenschap een betekenisvolle plaats in. Het zijn de gebouwen waar gemeenteleden en dorpsgenoten samen komen op belangrijke momenten in hun leven. Als Classispredikant werk je in de classis maar ben je ook onderdeel van de landelijke kerk.  De verschillende gemeenten van de Protestantse Kerk zijn ondergebracht in 11 classes. In de classis ontmoeten de gemeenten elkaar, vinden zij verbindingen en vormen zij hun lokale stem binnen de landelijke kerk’. Fryslân vraagt passieve en liefst ook actieve beheersing van de Friese taal. En men noemt het van belang dat de classispredikant in de classis woont of wil gaan wonen.

Zuid-Holland Noord

Zuid-Holland Noord schrijft: ‘Zuid-Holland: steden en dorpen, zee, strand, havens, bollenvelden, meren, polders, rivieren .… en kerktorens, waar je ook kijkt. Daar komen mensen samen om als gemeente God te eren en mensen te dienen, binnen en buiten de muren van de kerk. De classis Zuid-Holland Noord is een classis met een rijk geschakeerde diversiteit aan gemeenten: moderne stadsgemeenten, pioniersplekken, dorpskerken in soorten en maten en gemeenten die zich verbonden weten met de Gereformeerde Bond. Van de classispredikant wordt verwacht dat hij/zij zich met deze diversiteit weet te verbinden en in staat is met de kerkenraden, predikanten, kerkelijk werkers en pioniers het gesprek over geloof en roeping te voeren. De classis telt op dit moment 99 gemeenten waarvan een aantal bestaat uit meerdere wijkgemeenten. Binnen de classis staat samenwerking tussen gemeenten en de verantwoordelijkheid van gemeenten voor elkaar hoog op de agenda. Wij geloven dat gemeenten geroepen zijn om samen kerk te zijn, door gaven en talenten te delen en elkaar - groot en klein - wederzijds te inspireren en te bemoedigen’. Net als Gelderland zuid en oost vraagt men een motivatie waarom iemand in deze regio wil werken en de bereidheid in het gebied te wonen. Zuid-Holland Noord voegt als eigene nog toe: ‘De Protestantse Kerk hecht belang aan diversiteit in het team van classispredikanten en een balans in het aantal mannen en vrouwen. De classis Zuid-Holland Noord onderschrijft dit belang. Om die reden worden vrouwen met nadruk uitgenodigd op deze vacature te solliciteren’. Deze toevoeging maken de andere classes niet en ook de vacature voor een voorzitter van de visitatie laat deze toevoeging achterwege.

Mensen

Dr. Jaap van Beelen (Gelderland Zuid en Oost), ds. Wim Beekman en ds. Julia van Rijn (Zuid-Holland Noord) hebben aangegeven dat ze de actieve kerkelijke dienst verlaten; ze gaan met pensioen of vervroegd pensioen. Ds. Jan Hommes (Groningen-Drenthe) heeft aangekondigd eind 2023 afscheid te zullen nemen. De andere predikanten zijn inmiddels met instemming van de kleine synode herverkozen door de classicale vergaderingen. Het gaat om de volgende mensen:

Ds. Wilbert van Iperen classis Veluwe
Ds. Trinette Verhoeven classis Utrecht
Ds. Peter Verhoeff classis Noord-Holland
Ds. Gerrit van Meijeren classis Zuid-Holland Zuid
Ds. Arie van der Maas classes Delta
Ds. Marco Luijk Brabant, Limburg, Waalse kerken
Ds. Klaas van der Kamp, Overijssel en Flevoland

Voor de verdere omschrijving van de vacatures: Klik hier. 

Hieronder de classispredikanten van het eerste uur; de rode cirkeltjes geven de predikanten aan die afscheid nemen; meest links ds. Wim Beekman, rechts boven ds. Jaap van Beelen en net onder hem ds. Julia van Rijn; verder v.l.n.r. boven ds. Trinette Verhoeven, ds. Wilbert van Iperen, ds. Peter Verhoeff, ds. Gerrit van Meijeren, ds. Jaap van Beelen; vervolgens onder v.l.n.r. ds. Wim Beekman, ds. Jan Hommes, ds. Marco Luijk, ds. Julia van Rijn en ds. Arie van der Maas; op voorgrond rechts ds. Klaas van der Kamp.