Universiteit mogelijk van Kampen naar Zwolle

De Theologische Universiteit in Kampen gaat mogelijk naar Zwolle verhuizen. Dat meldt Pim Boven in de Stentor. Pim Boven heeft ervaring bij diverse universiteiten. Hij werkte van 2003 tot 2015 als administratie directeur bij de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Van 2015 tot 2019 was hij manager bedrijfsvoering van de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. En sinds ruim een jaar is hij nu als lid van het college van bestuur verbonden aan de Theologische Universiteit van Kampen.

In het verleden probeerde de TU in Kampen al te fuseren met de Theologische Universiteit in Apeldoorn, maar dat liep in 2017 op niks uit. Na die gestrande poging liggen er nu opnieuw plannen op tafel om uit Kampen te vertrekken, naar Zwolle of Utrecht. ‘Zwolle heeft op dit moment de betere papieren’, zegt Pim Boven in de Stentor.

‘Er zijn een aantal dingen die we niet in Kampen kunnen bereiken’, zegt Boven. ‘Er is hier geen samenwerking met andere hogescholen of universiteiten mogelijk en de omgeving voor studenten is minder geworden’. Boven doelt daarmee op de afwezigheid van andere scholen, waardoor studenten van de Theologische Universiteit nauwelijks andere studenten ontmoeten in Kampen dan die van hun eigen school. ‘Vroeger kon dat nog met de School voor Journalistiek en de Kunstacademie’.


Een verhuizing naar een grotere stad moet die contacten weer mogelijk maken. ‘In Utrecht zijn veel universiteiten gevestigd, dus daar zal het makkelijk gaan qua samenwerking. En in Zwolle heb je met Windesheim en Viaa natuurlijke samenwerkingspartners van ons. En voor onze studenten is dat aantrekkelijk, omdat ze ook andere studenten ontmoeten’.

De school hoopt in oktober tot een besluit te komen. Intussen informeren zij naar beschikbare gebouwen. ‘In Zwolle kijken we naar de binnenstad en de spoorzone. In Utrecht kijken we naar De Uithof en de binnenstad. En in Kampen zou er bij Station Zuid nieuwbouw kunnen plaatsvinden’, schetst Boven. 

Voor Kampen zou het vertrek een gemis zijn. Nadat begin deze eeuw de ‘synodale universiteit’ onderdeel werd van de PTHU aan de VU in Amsterdam, dreigt de stad van de kogge ook de laatste universiteit te verliezen. Lastig als je gewend boeken te halen in de Groenestraat of colleges te lopen aan de Broederweg.