Twentse School voor Theologie

De Twentse School voor Theologie. Zo heet het nieuwe initiatief in Twente, bedoeld om een thuis te bieden aan hen die zich met theologie willen bezighouden. De initiatiefnemers beogen een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de Twentse gemeenschap op het gebied van religie, levensbeschouwing en geschiedenis. Een eerste bijeenkomst staat gepland voor 20 april 2023, 19.30 uur in St. Mary’s Chapel, Diepenheimseweg 114 te Markelo.

Dr. Matthijs van Ittersum uit Markelo is voorzitter van de nieuwe stichting. Hij werkt als teamleider aan een VO-scholengemeenschap in Rijssen en promoveerde in 2018 op het proefschrift ‘Baptism in the tradition of Augustine?’ en de ondertitel ‘The Theology of Joseph Ratzinger with respect to baptism’. Hij is bekend bij cursisten van de Theologische Vorming van Gemeenteleden in Hengelo als docent ‘geloofsleer’.

Matthijs van Ittersum is geboren in IJsselmuiden. Hij heeft zo’n veertien jaar in Canada gewoond, was verbonden aan de Hersteld Hervormde Kerk en is inmiddels al weer jaren aangesloten bij de Hervormde Gemeente te Rijssen. Hij kreeg in zijn jeugd een grote liefde mee voor de kerkgeschiedenis. Met zijn promotie-onderzoek bouwde hij die interesse verder uit in katholieke zin en uiteindelijk kwam er een proefschrift naar buiten waarin de doopvisie van de onlangs overleden paus Joseph Ratzinger is geanalyseerd.

De liefde voor de theologie is inmiddels diep verweven met de biografie van Matthijs van Ittersum. Reden om met mensen die een zelfde interesse hebben een stichting op te richten. Onder hen is penningmeester ds. Jan Adriaanse uit Lage (net over de grens bij Ootmarsum), die al weer enkele jaren als predikant in Duitsland werkt onder de Nederlandse migranten en voorheen onder meer als gemeentepredikant was verbonden aan de hervormde gemeente te Beerzerveld. Drs. Ellen van Heek uit Borne en dhr. Kees Jansen uit Rijssen zijn verder lid van het bestuur van de nieuwe stichting.

De Twentse School voor Theologie wil een gemeenschap zijn, zoals men zelf schrijft op de website, die zichzelf in aanraking brengt met de bronnen van ons denken en in het bijzonder de christelijke theologie. Het is haar te doen om de christelijke interpretatie van de waan van de dag. In de praktijk houdt de Twentse School voor Theologie zich bezig met het organiseren van lezingen door toonaangevende theologen en het debatteren over teksten van denkers variërend van Augustinus tot Karl Barth en het duiden van de verhouding tussen theologie en andere wetenschappelijke disciplines.

De eerste publieke activiteit van de stichting staat gepland voor 20 april bij de Anglicaanse Kerk in Weldam. Prof. dr. Arnold Huijgen uit Kampen zal er een inleiding houden over de plaats van Maria in de theologie. Mensen die willen meedoen, kunnen zich opgeven via de website: klik hier.  Lezing en debat kosten 15 euro per deelnemer.

Foto: Dr. Matthijs van Ittersum