Foto: leden van de werkgemeenschap voor de gekleurde ramen met Johannes de discipel en Johannes de Doper

Werkgemeenschap van predikanten bijeen in Maranathakerk in Nieuwleusen


Je zou het een afscheid van het gebouw kunnen noemen. Een eerbetoon. De werkgemeenschap van predikanten in de regio Zwolle kwam op 22 januari bijeen in de Maranathakerk te Nieuwleusen. Ds. Bart Trouwborst ging voor in een moment van bezinning, waarbij de predikanten zich rond het liturgisch centrum van de kerk hadden verzameld.

Trouwborst ging in op de bijzondere kleurrijke ramen in de kerk: afbeeldingen van het Nieuwe Testament (Johannes de Doper en de apostel Johannes) en van het Oude Testament (Mozes en Elia). Achter de mensen hoog naast het orgel is een afbeelding in de ramen aangebracht van het nieuwe Jeruzalem. Je moet als het ware over je schouder kijken om het te zien.

De werkgemeenschap sprak over de veilige kerk. Hoe kan je op een goede manier de veiligheid een plek geven? Enerzijds benoemde men het belang van een goed protocol; tegelijk gaf men aan dat je een klimaat van veiligheid nooit met alleen een tekst kunt afdwingen. Het onderlinge gesprek zoals in de werkgemeenschap kan de alertheid voor het thema stimuleren.

Een bijzonder moment tijdens de ontmoeting was de verloting van een kunstwerk, passend bij de stad Zwolle. Ds. Anne Zweers bracht het in en liet een collectezak met steentjes rondgaan. Ds. Iemke Epema trok het gekleurde steentje.

De werkgemeenschap gebruikte ook de maaltijd in één van de zalen bij de Maranathakerk. Op 6 november heeft de kerkenraad van de hervormde gemeente in een extra vergadering het besluit genomen met de Grote Kerk verder te gaan.


Foto: Ds. Iemke Epema en ds. Gert-Jan Codée bewonderen de print van Thomas a Kempis met één van zijn kernachtige spreuken: 'Het is ijdelheid te beminnen / wat zo haastig voorbijgaat...'