Stephanuskerk in Hasselt krijgt uitbouw op plein

De hervormde gemeente te Hasselt werkt aan een nieuwe toegang tot de Middeleeuwse Stephanuskerk. Het geheel krijgt een uitnodigend karakter en door een invalidentoilet toe te voegen is het ook voor minder validen gebruikersvriendelijk.

De bouwers van de hervormde gemeente houden een soort van logboek bij op de website. Ze laten zien hoe vorig jaar het werk opstartte, nadat de archeologen hun onderzoeken hadden afgerond. Er werden palen geslagen voor de fundering. De extra fundering werd bewapend met ijzer en beton. Het heien moest met zorg gebeuren om beschadiging aan omliggende gebouwen te voorkomen.

De gebruikers van de kerk zijn al jaren bezig geweest met de uitbreiding van de toiletgroep. Er was één wc in het kerkgebouw, maar met een koorrepetitie was dat te weinig, terwijl minder validen er eigenlijk geen gebruik van konden maken. In het kerkgebouw zelf was uitbouw niet mogelijk, omdat er grafzerken zijn aangebracht. Er liggen zelfs voorouders van het Engelse koningshuis begraven. Architect Jool Oolbekkink maakte daarom schetsen voor een uitbouw op het plein.

Het invalidentoilet zal straks ook voor passanten toegankelijk zijn. Voor onderhoud en toezicht zijn vrijwilligers nodig. De landelijke kerk draagt met subsidie bij in de kosten. 

Foto: uitbouw in Hasselt (website hervormd Hasselt)