Foto: Mink de Vries, coördinator van de Paus Adrianus VI Dag en het daarop volgende Devotiefestival in Zwolle 

Paus Adrianus VI Dag in Zwolle


Er komt een Paus Adrianus VI Dag. Niet in Utrecht, waar de enige Nederlandse paus is geboren, maar in Zwolle, waar deze landgenoot zijn opleiding heeft ontvangen tussen zijn twaalfde en achttiende levensjaar. De organisatie van deze Paus Adrianus VI Dag is in handen van de Actuele Moderne Devotie Beweging i.s.m. kerken en partners. Mink de Vries coördineert de activiteiten.

Op donderdag 14 september 2023 wordt in Zwolle de eerste Paus Adrianus VI Dag georganiseerd. Het is dan precies 500 jaar geleden dat Paus Adrianus VI in Rome overleed. Adrianus was de zoon van een scheepstimmerman uit Utrecht.

Hij kon goed leren en werd daarom naar de Latijnse School in Zwolle gestuurd. Daar kwam hij in aanraking met de Broeders van het Gemeene Leven en met de Moderne Devotie. Een hervormingsbeweging gesticht door Geert Groote uit Deventer. Adriaan werd sterk geraakt en beïnvloed door deze beweging van de Moderne Devotie. Een invloed die het hele leven van Adriaan sterk gekleurd heeft.

Op 9 januari 1522 werd Adriaan tot zijn eigen verrassing tot Paus gekozen. De enige Nederlandse Paus in de geschiedenis. Paus Adrianus VI was maar kort Paus, hij overleed op 14 september 1523. Vorige jaar was het Adrianusjaar, in verband met het feit dat het 500 jaar geleden was dat er een Nederlander uit Utrecht tot Paus werd gekozen.

Eind van vorig jaar zond de KRO-NCRV op NPO2 de documentaire, ‘ Adrianus, de Nederlandse paus ‘ uit. Deze documentaire heeft veel mensen nieuwsgierig gemaakt. Waarom weten wij zo weinig van deze Nederlandse paus ? Zwolle wil graag recht doen aan deze oud leerling, en hem eren op zijn sterfdag met een Paus Adrianus Dag.

De bedoeling is dat deze dag elk jaar op 14 september terug gaat komen. Op donderdag 14 september begint het programma, rond scholier en Paus Adrianus VI, om 17.00 uur in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, en loopt door tot in de avond.

Wilt u verzekert zijn van deelname, dan kunt u zich voor aanmelden via: gastvrijlevenzwolle@gmail.com. Deze Paus Adrianus VI Dag is Startdag van het tiendaags Devotiefestival.