Behoud kerkgebouw in Overijssel

Gedeputeerde Roy de Witte van Overijssel heeft pogingen ondernomen om bij de leiding van het bisdom begrip te krijgen voor de behoefte van parochianen om in hun eigen dorp een 'vierplek' te houden. Het is een gevoelig thema, omdat bisschop Eijk recent nog heeft laten weten, dat hij de communiediensten in dorpen niet meer wil faciliteren, om op die manier stimulans te geven aan de eucharistische concentratiepunten. 

Dat kwam naar voren tijdens de leerlijn 'Behoud je kerkgebouw Overijssel', 
van de ErfgoedAcademie, die verzorgd wordt door docente Ina Roeterdink van het Nationaal Restauratiefonds. Op 27 januari vond de eerste bijeenkomst plaats. Zo'n dertig 'kerkbestuurders' spraken over kwesties als het afstoten van een kerkgebouw en het multifunctioneel gebruiken
van een kerkgebouw. Vanuit het breed moderamen van de classis nam scriba dr. Jan Dirk Wassenaar deel aan de bijeenkomst.

Rooms-katholieke deelnemers namen met jaloezie 
kennis van het protestantse bestuursmodel, waarin de lokale gemeente autonoom is als het om het beheer van het kerkgebouw gaat. Ze deelden hun moeite met het beleid van kardinaal Eijk in dezen.

Aan het einde van 
de dag was gedeputeerde Roy de Witte aanwezig. Hij vertelde over pogingen van zijn kant om bij de leiding van het bisdom begrip te krijgen voor de behoefte van parochianen om in hun eigen dorp een
'vierplek' te houden. Hij liet ook weten dat hij in het kader van zijn inzet voor de Stuurgroep Religieus Erfgoed in 'Den Haag' zijn best doet om het project van de kerkenvisies te verlengen. Hij stond ten slotte stil bij de provinciale subsidieregelingen, bijvoorbeeld die van 'Het verhaal van Overijssel'.

De gedeputeerde gaf Jan Dirk Wassenaar, scriba van de classis Overijssel-Flevoland, het woord om zijn ervaringen 
daarmee te delen. 'Het was een erg leerzame bijeenkomst', verklaarde Wassenaar na afloop, waaraan onder meer werd deelgenomen door ouderling-kerkrentmeesters uit Dedemsvaart, Markelo en Vroomshoop.

Eerder onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte duidelijk dat van de 7110 kerken, synagogen, moskeeën en tempels in Nederland er inmiddels 1530 een herbestemming hebben gekregen. Dat blijkt in de praktijk bij protestanten minder gevoelig te liggen dan bij rooms-katholieken.  Protestanten kunnen hun gebouw vierplek en ontmoetingsplek tegelijk laten zijn. Bij rooms-katholieken gaat het in het kerkgebouw om een gewijde ruimte, waarbij de autoriteiten minder flexibel kijken naar een multifunctionele toepassing.  

Foto: Gedeputeerde Roy de Witte tijdens de ontmoeting; naar verluid zou Roy de Witte zich niet herkiesbaar hebben gesteld om na de verkiezingen in maart terug te keren als bestuurder in de provincie.