Foto: In het roze en in het zwart: de groep vrijwilligers die de zegen ontvangen vanuit de gemeente

72 vrijwilligers van Hoeksteen IJsselmuiden naar Slowakije


In de hervormde gemeente IJsselmuiden De Hoeksteen is zondag 16 juli afscheid genomen van een groep met 72 vrijwilligers die een week zich inzetten voor minder gefortuneerde mensen in Slowakije. Tijdens de dienst werden de jonge mensen toegezongen door de gemeente, ‘Dat ’s Heeren zegen op u daal’. En de voorganger ds. Frits Slothouber hief daarbij zegenend zijn handen op.

De gemeente IJsselmuiden De Hoeksteen heeft een traditie van jonge mensen die geld verzamelen en daarna ongeveer een week naar het buitenland gaan om zich in te zetten voor een diaconaal project. Dit jaar was het passen en meten om de goede bestemming te vinden. De vervoersmaatschappij kon de jonge mensen niet naar Moldavië brengen; het aanvankelijke doel van de reis. Uiteindelijk werd gekozen voor een project in Slowakije. Er werd wel voor Moldavië gecollecteerd bij de uitgang, om de mensen ook daar te ondersteunen.

Slowakije heeft een Roma gemeenschap die arm is en vaak vergeten wordt. De Roma’s leven in slechte huisjes en kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden. Pastor Marekis is een dagcentrum begonnen om deze mensen van basisbehoeften te voorzien en biedt hen bijbelstudies aan. Een paar gemeenteleden uit de Hoeksteen zijn er geweest. Het is nu de bedoeling dat jonge mensen het dagcentrum gaan opknappen. Andere jongeren spannen zich in om iets verderop een woonhuisje te vergroten. Ondertussen krijgen de jongeren begeleiding en is er ook een verdiepend programma vanuit De Hoeksteen.

Er gaan 57 jongeren mee en 15 mensen treden aan als beleider. De gemeente had samen met de vrijwilligers 70.000 euro bij elkaar gebracht om de verbouwingen en de reis mogelijk te maken. Tijdens de eredienst op zondag 16 juli ’s ochtends presenteerde de groep zich. Enkele van hen vormden een gelegenheidscombo en zetten de toon tijdens de dienst met enkele Opwekkingsliederen. Ds. Frits Slothouber, als ambulant predikant verbonden aan De Hoeksteen, sprak over de meerwaarde van het werk, als je niet zozeer als vrijwilliger iets komt brengen, maar als je jezelf ondanks je gebreken en vaak nog meer ondanks je kwaliteiten open wilt stellen voor de Here God.