Foto: Willem Kat (links) legt in de kapel uit hoe de diensten verlopen

Kerken bidden samen in Flevoland


De kring van kerken in Flevoland verspreidt een gebed onder de diverse kerkelijke gemeenten om uitdrukking te geven aan de zorg over de situatie in de wereld. De kring kwam vrijdag 13 oktober bij elkaar bij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Almere. Het idee om iets van de gezamenlijke zorg te verwoorden kwam aan het eind van de vergadering naar voren. Willem Kat van de gastkerk deed de suggestie om als kerken een signaal van eenheid af te geven. Pastoor Ton Huitink van onder meer Oostelijk Flevoland zal een tekst schrijven.

De kring komt jaarlijks bij elkaar om elkaar bij te praten. Er zijn persoonlijke nieuwtjes, zoals dit keer het bericht dat pastoor Victor Maagd per 1 februari 2024 de Noordoostpolder verlaat en naar de stad Groningen gaat om te werken vanuit de rooms-katholieke kathedraal ter plaatse. En men praat elkaar bij op de ontwikkelingen in de eigen kerk.

Ds. Kees Smit van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Lelystad vertelde over de fusie van de NGK en de GKV 1 mei dit jaar. Smit vertelde dat hij de eerste synode van zijn kerk had bijgewoond. Naast verdriet over leden die de stap naar de fusie niet konden maken was er een verlangen nieuwe wegen in te slaan als kerk. Hij vertelde verder dat de vorige ontmoeting in de kring had geleid tot samenwerking van zijn kerk met de EBG rond Keti Koti.

Ds. Tobias Buchholz van de Evangelische Broedergemeente (EBG) vertelde over een komende vergadering waarin gekeken wordt of de gemeente Flevoland nog verder zal verzelfstandigen vanuit de Amsterdamse gemeente. Op 22 oktober zal de eerste vrouwelijke bisschop in Europa worden ingezegend, het is Rhoïnda Mijnhals-Doth.

Majoor Arie van Dijk van het Leger des Heils vertelde dat het korps in Almere al twee jaar zonder formele leider werkt. Het toont het draagvlak van het korps; tegelijk laat het zien dat ook het Leger des Heils – net als andere kerken – een tekort aan leidinggevenden (officieren) heeft. Bij het programma ‘Geloven in de buurt’ zijn ook andere kerken betrokken.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft de polder over drie bisdommen verdeeld. Pastoor Sandor Koppers werkt in de nieuwe Bonifatiuskerk in Almere. De parochianen hebben een zeer internationale achtergrond; ze variëren van Indiase expats tot Poolse gastarbeiders, er zijn Afrikaners en Surinamers. Eén keer per maand is er een Spaanstalige dienst. In de Noordoostpolder vertelde over de kerkenstructuur in de Noordoostpolder. Aan de ene kant worden er kerken afgestoten, zoals recent in Rutten, tegelijk zie je blijvende belangstelling in diverse dorpen.

Pastoor Ton Huitink vertelde over de bisschoppenconferentie in Rome. Vanuit diverse parochies in de regio is een bijdrage geleverd aan de bezinning. De ontmoeting in Rome met 365 afgevaardigden is via de media goed te volgen. Ook vrouwen hebben stemrecht in de vergadering. Uiteindelijk zal de paus zijn voordeel doen met de uitgebrachte teksten.

Het jeugdwerk kwam aan de orde. Diverse deelnemers signaleerden de moeite om jongeren bij elkaar te brengen. Tegelijk zijn er plaatsen waar jongeren zich aansluiten en antenne blijken te hebben voor klassieke vormen van geloofsvieringen, zoals de Gregoriaanse vieringen in katholieke kring.

Ds. Jan Dirk Wassenaar informeerde de vergadering over de krimp in protestantse kring. Die komt onder meer tot uitdrukking in de noodzaak nieuwe vormen van samenwerking te zoeken en in de terugloop van de bemensingen van kerkenraden. Hij legde uit dat de pastores in de toekomst niet per se een academische opleiding hoeven te hebben.

De gastgevers van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen gaven een rondleiding door hun gebouw en vertelden daarbij iets over de achtergrond. Er zijn in Almere zo’n 350, 400 leden. Van hen komen er zo’n 70 tot 100 op zondag in de kerk. Er zijn geen betaalde voorgangers. Drie leden geven in een ontmoeting een toelichting op een tekst. En er zijn iedere zondag avondmaalsvieringen. Ruben Herrebrugh en Willem Kat lieten ook de studieruimten zien en het doopvont waar kinderen vanaf ongeveer acht jaar kopje-onder gaan als ze worden gedoopt.

Tijdens de rondwandeling ontspinnen zich diverse gesprekken. Het gaat over de dooperkenning, zoals kerken van de Raad van Kerken dat enkele jaren geleden hebben uitgesproken. De gastgevers zijn niet aangesloten bij de Raad en kennen niet zo’n dooperkenning. Het is wel gebruikelijk om te dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, zoals dat in de verklaring van de dooperkenning is verwoord.

Het ging ook over het thema ‘Veilige Kerk’. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (vanwege de erkenning van het boek van Mormon ook wel Mormonen genoemd) lieten zien hoe ze in alle deuren ramen hebben aangebracht om de openheid te bevorderen. In het jeugdwerk geldt het vier-ogen-principe en mensen die met groepen werken volgen een e-learning op het gebied van de Veilige Kerk.

Gebed zoals het via de kring van kerken Flevoland wordt aangereikt.
De tekst is afkomstig van Ton Heutink.
Kerken wordt gevraagd om de tekst of een deel daarvan in de eigen gebeden te verwerken,
zodat daarin het gezamenlijk verlangen naar vrede tot uitdrukking komt.

Eeuwige God van vrede en barmhartigheid,
U hebt ons geschapen naar Uw beeld en gelijkenis.

Uw vrede en barmhartigheid in deze wereld wordt opnieuw met voeten getreden.
Met groot vertrouwen en vol hoop brengen wij onze zorgen en verdriet bij U
vanwege het oorlogsgeweld in het heilig land.
Het land waar Uw Zoon en onze Heer de wereld heeft laten zien en horen
wat ware vrede en barmhartigheid vermag.

Wij bidden U, wil toch horen onze smeekbede om duurzame vrede in en rond Israël.
(maar ook in Nagorno Karabach, Oekraïne, Zuid-Soedan, Nigeria en Jemen en andere conflictgebieden).

Ontvang in Uw liefde allen die door het oorlogsgeweld zijn omgekomen
en schenkt troost aan allen die nu moeten leven met verdriet om het gemis van een dierbare.
Zend uw Geest van inzicht en wijsheid over de leiders van de volken,
dat een einde komt aan oorlog en geweld.

Heer, verhoor ons gebed.

Ds. Kees Smit (rechts) kijkt in het doopbassin van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen; verder v.l.n.r. pastoor Sandor Koppers, majoor Arie van Dijk en pastoor Ton Huitink.

De gastgevers Willem Kat en Ruben Herrebrugh