Foto: voorbeelden van de tekeningen die Hein Walter aanbood

Kunst als verbinding tussen mensen


Het concept werkt verbindend. Je biedt een aantal mensen een abonnement aan op tekeningen. En je stuurt deze abonnees periodiek een nieuwe verbeelding. Eventueel geef je op de achterkant een toelichting. Hein Walter paste dit concept toe in zijn woonplaats Almere. ‘Almere Deze Week’ bericht er over. Het concept is ook heel goed te gebruiken in de kerk en is herkenbaar. Vandaar dat het protestantse magazine Spirit van Almere er ook over schrijft.

Walter verbindt eigenlijk maar één voorwaarde aan de toezending, namelijk dat mensen de tekening zelf inlijsten. ‘Dat hoeft helemaal geen duur lijstje te zijn, maar zo wordt voorkomen dat de tekeningen bij de oude kranten terecht komen’, legt hij uit voor Almere Deze Week.

Hein bracht de afnemers onlangs bij elkaar in het stedelijke Gymnasium Trinitas. De mensen konden hun ingelijste tekeningen meenemen en aan elkaar laten zien. Er was ook een mogelijkheid te ruilen. Er is verder een catalogus gemaakt van in totaal 400 tekeningen die zijn gemaakt.

Deze werkwijze staat ook wel bekend als PAC: Post Art Community. Er was bij deze editie van PAC in Almere ruimte voor honderd deelnemers. Deelname kostte 25 euro. Daarvoor ontvingen mensen vier keer een tekening op A5 formaat. Hein Walter begon het project in september 2022 en hij rondde het af in juni 2023. Hij maakte in totaal 400 tekeningen.

Hein Walter vertelt dat hij ook andere kunstenaars heeft kunnen motiveren een soortgelijk project te starten en het is denkbaar dat je als kerk met een groep schilders en een groep abonnees een dergelijk project verbreedt. De diaconie kan er als sponsor en initiatiefnemer tussen zitten om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.