Foto: associatie op geldstroom (archieffoto)

Begroot hogere kosten kerkrentmeesters en diaconie


Hou rekening met forse kostenstijgingen. Dat advies geeft de landelijke kerk aan colleges van kerkrentmeesters en diaconieën bij het opstellen van de begroting voor 2024. Door de sterk gestegen energiekosten en de inflatie tikken de kosten voor gemeenten stevig door. Het is daarom ook aan te raden een meerjarenraming te actualiseren, zegt de landelijke kerk, omdat daarin indexcijfers een indicatie geven van de toekomstige kosten bij ongewijzigd beleid.

Het landelijk advies maakt geen specifieke uitsplitsing voor diaconieën, al zal daar een zelfde advies voor gelden. Immers: de genoemde kostenstijgingen tikken evenzeer door bij individuele huishoudens. En het impliceert dat er vaker hulp nodig zal zijn voor gewone mensen. De overheid doet hier – blijkens de tekst van de Troonrede – een duit in het diaconale zakje door extra geld uit te trekken om armoede te bestrijden.

Je ziet overigens op steeds meer plaatsen dat diaconieën niet alleen inspelen op de armoede, maar ook op eenzaamheid. Steeds meer kerkelijke gemeenten investeren bijvoorbeeld in het aanbieden van maaltijden in het kerkgebouw. Je ziet het van Emmeloord tot Enschede. In Oldenzaal wordt de keuken enigszins aangepast om mensen die periodiek een maaltijd in de Hofkerk gebruiken verder te faciliteren. De kerk gebruikt voor de diaconale benadering de toepasselijke naam ‘Aan de Hoftafel’.

Het landelijke advies bij het opstellen van begrotingen en jaarrekeningen gaat vooral door op zaken als bestuursverslag, beleggingsstatuten en inzicht in de kosten van de eigen begraafplaats.

Klik hier voor het landelijke advies.