Vader Theodoor van de Russisch-Orthodoxe Kerk te Deventer op archieffoto. Hij is één van de ridders en krijgt de versierselen zondag 14 mei na afloop van de dienst opgespeld; hij is nu nog op vakantie. 

Lintjes voor mensen actief in de kerk 

Tientallen mensen in Overijssel en Flevoland zijn woensdag 26 april onderscheiden vanwege hun inzet voor de kerk. Hieronder een deel van de namen waarin we het judicium tegenkwamen dat de onderscheiding berust op diverse maatschappelijke en organisatorische inspanningen, waaronder die voor de kerk.

De onderscheidingen zijn op diverse plaatsen opgespeld. Daarbij is ook de kerk een locatie die geschikt is. Zo ging het bij 14 inwoners in Steenwijkerland. Zij kregen het kleinood opgespeld door burgemeester Rob Bats in de Grote of Sint Clemenskerk te Steenwijk. Maar het kan ook anders; zo kregen de mensen in Zeewolde de versierselen aangereikt in het kunstpaviljoen De Verbeelding.

Enkele namen nu. Allereerst leden in de orde van Oranje – Nassau.  

Nanne Kroon uit Steenwijk werd lid, onder meer omdat hij al 50 jaar zorgt dat kerkdiensten voor een breed publiek te beluisteren zijn in de protestantse gemeente. Ook heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd aan verschillende verbouwingen en de nieuwbouw van het kerkelijk centrum.

Hester Last –Geertsema uit Steenwijk is eveneens lid. Zij zorgt al 50 jaar voor orgelmuziek bij zang-, rouw-, trouw en kerkdiensten. Ze was organist bij de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk in Steenwijk.

Woutera van Steeg – Rozenberg is lid, onder meer voor haar werk in de hervormde gemeente Hasselt De Baak.

Ben Vinke en zijn vrouw Rita Vinke-Visser lintje in Emmeloord onder anderen voor kerkenwerk; de eerste als voorzitter de tweede als lid van de commissie van beheer en als scriba.

Geertje Vos – Reitsma gedecoreerd onder meer voor inzet voor de protestantse gemeente te Bant.

De heer Jan Harmelink uit Diepenveen gehuldigd als lid omwille van onder meer het hulpkoster zijn in de PKN Diepenveen, kerkrentmeester voor 12 jaar.

De heer Jo Leuvenink zelfde onderscheiding voor onder meer kerkenraadslid en scriba in de protestantse gemeente Diepenheim gedurende twaalf jaren.

De heer Dewes van Lohuizen werd lid omdat hij vanaf 1978 jarenlang diaken en hulpkoster was van de protestantse gemeente te Deventer.

Willem Scholthof werd geëerde als lid onder meer als kerkenraadslid van de protestantse gemeente te Bathmen Okkenbroek vanaf 2018.

Mevrouw Marry Brand-Doosje uit Dedemsvaart is lid onder meer omdat ze jarenlang leidster was van de jongerenclub van de protestantse kerk.

Roelie Platje – Tekkelenbrug uit Hardenberg werd lid, onder meer omdat ze één van de oprichters was van de werkgroep Kerk en Minima. En ze richtte samen met de Stuw de gespreksgroep op Kerkvrouwen-Bijstandsvrouwen.

Gerri van der Stouwe – Wienen uit Zalk, is lid in de Orde van Oranje-Nasseu. Onder meer als voorzitter van de vrouwenkring Perpetua van de hervormde gemeente te Zalk en als pastoraal begeleider in de kerk.

Diny Wenker uit Slaghoren is lid, onder meer omdat ze al 25 jaar actief is voor de Rooms-Katholieke Kerk in Slagharen.

Meint Zwama uit Kampen is lid in de orde van de Oranje-Nassau, onder meer omdat hij 14 jaar ouderling was in Open Hof en Broederkerk te Kampen.

Ridders

Je kan ook geridderd worden en de versierselen van een ridder ontvangen. Vaak heb je dan werk verricht dat ook bovenplaatselijk opmerkelijk is.

Gerrit Hakvoort werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder meer sinds 2004 actief als zondagschoolmeester en vanaf 2011 als ouderling bij de gereformeerde kerk te Urk.

Priester Theodoor van der Voort is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau vanwege 40 jaar (aarts) priester van de Orthodoxe Kerk in Deventer (Russisch-Orthodox).

Moskee

Ook vanuit de moskee zijn er onderscheidingen aangevraagd en ontvangen. Voorbeeld is de heer Hayri Aydemir die meer dan twintig jaar actief is als bestuurslid voor de Centrum Moskee in Deventer (lid in de orde van ON). Hetzelfde geldt ook dhr. Nusret Ihtiyar. En mevrouw Cevahir Izci. En de heer Aydin Kaya.