Kerkrentmeesters afwachtend bij aanvragen duurzaamheidssubsidies

Er zijn nog geen kerkelijke gemeenten die gebruik maken van provinciale en andere leningen, maar 73 procent is wel van plan een provinciale regeling of een lening van het restauratiefonds aan te vragen in het kader van de duurzaamheid. Dat blijkt uit een enquête gehouden door de Vereniging van Kerkrentmeesters onder colleges van kerkrentmeesters in Nederland; waarop 17,4 procent van de colleges reageerde, 250 in totaal.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 40 procent van de kerkrentmeesters met een energiecontract had te maken dat afliep op 31 december 2022. Zo’n 30 procent weet dat het energiecontract afloopt op 31 december 2023. En nog eens 9 procent heeft de tarieven vaststaan tot 31 december 2025. Zo’n 16 procent heeft een variabel energiecontract.

Zo’n 95 procent van de kerken heeft op de één of andere manier energiebesparingen doorgevoerd. Als je kijkt naar energiemaatregelen die al zijn doorgevoerd dan blijken 156 colleges led-verlichting te hebben doorgeverd en nog eens 39 zijn dat van plan. Zo’n 63 colleges hebben zonnepanelen aangebracht en nog eens 57 hebben daarvoor plannen. Vijftig colleges brachten tochtstrips aan en ander kou-werende materialen; terwijl 34 colleges daarvoor plannen hebben gemaakt. Zo’n 41 colleges brachten dakisolatie aan; en 20 hebben daarvoor plannen; 31 werken met gevel en spouwisolatie en 25 met vloerisolatie.

Kijk je naar de maatregelen deze winter, dan heeft 78 procent de temperatuur verlaagd tijdens activiteiten en 79 procent doet hetzelfde tijdens kerkdiensten; 13 procent concentreert activiteiten in één kerkgebouw en 9 procent heeft verduurzaming versneld doorgevoerd. Als je kijkt naar de kosten dan ziet het grootste deel van de kerkrentmeesters bij onveranderd stookbeleid de kosten met honderd tot tweehonderd procent toenemen.

Foto: vrije associatie met beeld uit baksteententoonstelling in Amersfoort

Wie de resultaten van het VKB-onderzoek 'Kerk en energie' wil lezen, kan hier klikken