December 2021

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio
------------------------------------------------------------------------------------------

Adventskalender
De protestantse gemeente Dronten heeft een digitale adventskalender gemaakt. Je kan 24 keer een luikje openen en krijgt een kort interview met een persoon uit de lokale gemeenschap. Hij of zij vertelt over lichtpuntjes van hoop. Daarbij hoort een symbool dat in de kerk komt te staan. Klik hier

Kerstnachtdienst
RTV-Oost verzorgt met de kerstdagen een kerstviering in de streektaal. De beelden worden gemaakt in de Martinuskerk in Markelo en worden in kleine kring opgenomen.

Webinar
Solidariteit met mensen die de energiekosten maar moeilijk kunnen opbrengen. Dat is het thema van een webinar op 8 december vanaf 20.00 uur. Ds. Karolien Zwerver (Dronten), ds. Klaas van der Kamp, ds. Kest Jelsma (Ommen) en Johan Kuiper verzorgen de digitale ontmoeting. Het gaat over mensen die leven rond de armoedegrens en over de aanpak van een solidariteitsactie. Deelname is gratis. Klik hier

Buurtcontact
De prijzen voor ‘Kerkdorp in beweging’ zijn uitgereikt aan initiatieven in Broekland, Reutum en Deurningen. Ze scoorden hoop qua samenwerking met de buurt. Kerkbesturen die meedongen naar de prijzen deden het minder goed op dit criterium. Klik hier.

Behoud kerkgebouw
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed organiseert een cursus ‘Behoud je kerkgebouw’. Het is voor snelle beslissers, want  het begint 1 december met een webinar. De kosten zijn 100 euro; daarvoor ga je ook ergens op locatie een kijkje nemen. Klik hier.

Shovel
De protestantse gemeente te Hellendoorn richt een stilteruimte in. Er kwam een shovel aan te pas die een oude altaarsteen uit de pastorietuin verplaatste naar de ruimte onder de toren (klik hier). Er verscheen ook een boek over het kerkgebouw ’n Oalen Griezen. Klik hier.  

Communicatie
De basis van de communicatie van de gemeente ligt in een eigen website. Van daar uit kan je gericht het contact uitbouwen met onder meer de sociale media. Je bereikt met sociale media mensen die je anders niet bereikt, legde Theo Brand (Zwolle) uit tijdens de classicale vergadering. Klik hier voor een impressie van de classicale vergadering.

Code zwart
De werkgroep pastoraat en gezondheidszorg van de Protestantse Kerk heeft een handreiking geschreven voor begeleiding van zieken. Het gaat ook over de dreigende situatie van code zwart in ziekenhuizen. Door de avondsluitingen na vijf uur, waaraan ook de kerken meedoen, probeert men het tij te keren. Klik hier.  

Lukas 2
De classispredikant heeft een zevental artikelen geschreven voor de website www.theologie.nl van KokBoekencentrum. Er komen thema’s voorbij die aansluiten bij de actualiteit en die theologisch worden ingekleurd. De laatste bijdrage gaat over de joodse bronnen onder de tekst van Lucas 2, het kerstverhaal. Klik hier.

Personalia
* Ds. Olaf Haasnoot uit Usselo neemt 26 december afscheid van de protestantse gemeenten Usselo en Haaksbergen-Buurse. Hij gaat met emeritaat.
* Ds. Bart Breunesse uit Hardenberg heeft het beroep aangenomen van de hervormde gemeente te Beerzerveld en de protestantse kerk te Mariënberg. 
* Ds. Marco Noorderijk uit Zetten heeft het beroep aangenomen van de hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst wijk 1. 
* Ds. Gerco Veening uit Borne heeft het beroep aangenomen van de protestantse gemeente te Oldenzaal. 
* Proponent Henk Rodenhuis uit Kampen heeft het beroep aangenomen van de protestantse gemeente De Zaaier uit Ens. 
* Ds. Gerard van Zanden uit Urk (Gereformeerde Kerk) heeft het beroep aangenomen van de hervormde gemeente Katwijk aan Zee.
* De generale synode heeft ds. dr. Iemke Epema uit Zwolle benoemd als lid van het generaal college voor het opzicht.
* De heer Henk Janssen uit Enschede is benoemd als lid van het generaal college voor de behandeling van beheerszaken.
* Ds. Oane Reitsma uit Enschede is benoemd als afgevaardigde naar de generale synode; hij vervangt ouderling Gert van Tol uit Rouveen.
* Diaken Hans Roelofs uit Rijssen, ouderling Anke de Boer uit Goor, ouderling Miny Pelleboer-Troost van het Kampereiland zijn benoemd als lid van de classicale vergadering Overijssel-Flevoland. Herkozen als lid zijn ouderling-kerkrentmeester Jan Kippers uit Almelo, ds. Wilbert Dekker uit Kampen, diaken Ard Postma uit Zwartsluis en ds. Liekele Hoekstra uit Nieuwleusen.
* Ds. Arjen van der Spek is benoemd als lid van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken Overijssel-Flevoland.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr. 4 (december 2021). Wilt u deze mails niet ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl. Wilt u een mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.