E-flits - augustus 2019 - 
Gratis e-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over de regio. 
_________________________________________________________________

Subsidies 
Niet alleen kerken die verbouwingen plannen, maar ook kerken die vernieuwing van structuur en kerkelijk leven zoeken, kunnen een beroep doen op het solidariteitsfonds. Dat is één van de conclusies na een overleg met de commissie Steunverlening (klik hier). Naast de eigen kerk zijn er soms mogelijkheden om subsidie te vragen bij de Maatschappij van Welstand. Een meer algemene organisatie als VSB heeft de normen voor een subsidie recent verbreed. Projecten kunnen voor subsidie in aanmerking komen mits ze niet puur kerkelijk zijn, maar sociale en culturele accenten leggen.  

Afdrachten  
Afdrachten aan de landelijke kerk zijn voornamelijk gebaseerd op inkomsten en niet op ledentallen. Die constatering maakte het breed-moderamen in de laatste vergadering in antwoord op vragen vanuit de classis. Ter vergadering werden ook de consideraties van dertig kerkenraden uit de regio gebundeld. Het gaat daarbij onder meer over ‘het horen van de gemeente’. Er is draagvlak bij de essentie van de voorstellen. Klik hier. 

Spandoek 
Wie zich als kerk voor 1 september aanmeldt om mee te doen met ‘Kerkproeverij’, krijgt een gratis spandoek ‘Welkom in de kerk’ ter promotie. De feitelijke campagne, waarbij gemeenteleden gasten uitnodigen om een keer een kerkdienst mee te maken, vindt plaats op zondag 29 september. Vanuit Overijssel en Flevoland hebben zich al elf plaatsen opgegeven, deels protestantse gemeenten. Het gaat om: Almere, Deventer, Emmeloord, Ens, Enschede, Kampen, Lelystad, Sint-Jansklooster, Staphorst, Vriezenveen, Zwolle. Voor meer informatie: www.kerkproeverij.nl. 

Open  
Diverse kerken hebben deze zomer hun deuren openstaan voor publiek. Een voorbeeld is de Boomhofkerk in Gramsbergen. In augustus (en eerder al in juli) is de kerk voor iedereen toegankelijk van woensdag tot en met zaterdag van 11 tot 3 uur.

Inspiratiekrant  
Het Gezamenlijk Zondagsblad voor Drenthe, Overijssel en Flevoland komt binnenkort met een speciale inspiratiekrant. Doel daarvan is kerkgangers en vrijwilligers in de kerk te bemoedigen en van ideeën te voorzien. Diverse mensen uit de classis verlenen medewerking aan de inhoud. Het blad zal 8 september beschikbaar zijn. Voor contact: www.gezamenlijkzondagsblad.nl 

Bijzonder pastoraat 
Er werken diverse predikanten in Overijssel en Flevoland in het bijzonder pastoraat. De protestantse kerk van Oud-Avereest/Balkbrug nodigde justitiepastor ds. Jan van Gelderop uit om iets over zijn werk in een tbs-inrichting te vertellen in een reguliere kerkdienst. Klik hier. 

Floriade 
De kerken in Almere hebben een kavel toegewezen gekregen op de Floriade die in 2022 in Flevoland wordt gehouden. Er wordt aan een concrete invulling gewerkt (klik hier). Mogelijk kunnen pastores bijdragen aan een bezinning op vragen die spelen rond de ontwikkeling van tuinbouw en groei van een vinex-licatie (klik hier). 

Wandelen
Er zijn allerlei manieren om je weg te vinden in een nieuwe gemeente. Ds. Job Stein uit Haaksbergen reikt een originele methode aan. Hij maakt een wandeling langs de grenzen van zijn nieuwe gemeente en nodigt gemeenteleden uit om een stukje mee te lopen. ‘Wel dapper om meteen de grenzen op te zoeken’, reageerde een collega. Klik hier. 

‘Wie ben je?’ 
Predikanten en kerkelijk werkers die zich willen voorbereiden op Israëlzondag kunnen 16 september deelnemen aan een studiemiddag over het thema ‘Wie ben je?’ Ds. Bart Gijsbertsen uit Kampen gaat in op het geloof vanuit een Hebreeuws ijkpunt. Ds. Bart Trouwborst uit Nieuwleusen haalt exegetische pareltjes naar boven bij 1 Samuël 24. Plaats van samenkomst is Ommen. Klik hier.

Sociale media  
‘Sociale media horen bij een netwerksamenleving. Als je wilt meeleven en in deze tijd vitaal wilt zijn kan je niet zonder mobiele telefoon, zonder WhatsApp, zonder Facebook en zonder Twitter’. Het Friesch Dagblad tekende deze woorden op uit de mond van classispredikant Klaas van der Kamp. Het leest wat pedant, zo zwart op wit. Klik hier. 
____________________________________________________________

De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 1, nr. 12 (augustus 2019). 

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl
Wilt u een ander mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.