E-flits – november 2020 -

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Classis
De classicale vergadering Overijssel-Flevoland komt op 10 november digitaal bij elkaar. Het gaat over mobiliteit van pastores. Klaas Dijkstra en Heleen Haasdijk van het mobiliteitsbureau houden een inleiding. Er zijn ook verkiezingen. Zes nieuwe kandidaten voor de classis en drie herverkiezingen, drie voordrachten voor de visitatie en tien kandidaten voor een plaats naar de generale synode.   

Zuid-Afrika
Evelien Vrolijk van Kerk in Actie organiseert donderdag 5 november van 20.00 tot 21.30 uur een digitaal bijpraatmoment. Het gaat over Zuid-Afrika en over mogelijkheden daar als plaatselijke gemeente op in te spelen. Zoals bekend is onze classis gekoppeld aan het land op het zuidelijk halfrond. Evelien Vrolijk presenteert in de vergadering een magazine ten dienste van het contact. Klik hier.

Joden
De scriba René de Reuver spreekt op 8 november een schuldbelijdenis uit over datgene wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd. Hij is te gast bij de herdenking van rijkskristalnacht in de Rav Schuster synagoge in Amsterdam. Het verzoek is om op 15 november in de plaatselijke gemeente aandacht te geven aan de thematiek. Het is de vraag hoe je dat doet in Flevoland, wat behoudens Urk amper bewoond was in de jaren '40-'45. En hoe doe je dat in Overijssel, waar je ook veel verzetshelden hebt die solidariteit met joden aan dag hebben gelegd?  Voor een benadering vanuit de werkgroep Kerk en Israël klik hier. Voor provinciale achtergronden klik hier.

Werkgemeenschappen
Diverse werkgemeenschappen hebben data gepland om elkaar te ontmoeten. Soms fysiek. En in toenemende mate weer digitaal. De werkgemeenschap van Hengelo kiest bijvoorbeeld voor een digitale ontmoeting op 4 november. En de werkgemeenschap Vollenhove is in discussie hoe men het 17 november zal doen. De werkgemeenschap Kampen kiest op 19 november voor een fysieke ontmoeting. Nu de coronacrisis langer aanhoudt, is het collegiale overleg extra belangrijk. Voor een idee wat er zoal wordt besproken een voorbeeld van de recente ontmoeting van de werkgemeenschap Wierden: klik hier.

Samenwerking
Er is een overleg met vertegenwoordigers van kerkenraden uit Oost-Twente op 19 november in Oldenzaal. Het gaat over mogelijkheden de samenwerking onderling uit te bouwen.

Overijsselse kernen
De Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen houdt op 26 november ’s avonds een webinar over de vitaliteit van dorpsgemeenschappen. In de organisatie Krachtige Kernen zitten onder meer  het plaatselijk belang en de dorpshuizen. Er is op 26 november ook een inhoudelijke bijdrage vanuit de classis.

Boeken
Arie van Dijk van het Leger des Heils presenteert op 14 november zijn boek ‘Hersenspinsels van een heilssoldaat’. De classispredikant heeft een inleiding voor het boek geschreven en voert het woord bij de presentatie in Almere. De classispredikant schreef ook een voorwoord voor het boek Zandkastelen van Aad Peters uit Elburg. Daarin zijn talloze foto’s opgenomen van zijn zandsculpturen die je kunt zien in de loodsen aan de haven in Elburg.

Gastvrije kerk
De prijzen voor ‘de meest gastvrije kerk van Oost-Nederland’ zijn verdeeld. De rooms-katholieke kerk van Ootmarsum won de hoofdprijs, de protestantse gemeente van Zaltbommel won de aanmoedigingsprijs en de rooms-katholieke kerk van Renkum won de publieksprijs. Er is een tijdschrift Gastvrij verschenen waarin onder meer verhalen zijn opgenomen van de protestantse kerken in Almelo, Enschede, Tubbergen en Deventer.  

Inspiratie
Omroep Flevoland besteedt extra aandacht aan zingeving. In de rubriek ‘Hoop geloof en liefde’ heeft de classispredikant een radio-video-interview gegeven over dat wat hem inspireert. Klik hier.

Digitale verdieping e-flits
Er is een digitale toelichting gemaakt bij drie van de thema’s van deze flits. Wil je meer weten van de classicale vergadering, de schuldbelijdenis over het oorlogsverleden of de recente keuzes rond corona: klik hier. Heb je een uitgesproken mening over de vraag of we vaker dit soort filmpjes moeten toevoegen aan de flits of juist niet: laat het ons weten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 3, nr. 3 (november 2020).
Wilt u deze mails niet ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl
Wilt u een mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.