Het komt altijd anders

Vandaag leven we op de grens van oud en nieuw. Tijd om terug te blikken. En tijd om vooruit te kijken. We willen dat samen doen met de computer. Ik heb deze tekst geschreven met behulp van ‘Kunstmatige intelligentie’. Het werkt zo: Je typt een paar trefwoorden in op het toetsenbord en binnen vijf seconden heb je een compleet verhaal om voor te lezen.

Ik citeer u een paar zinnen over wat de computer voorspelt in 2024. Daar komt ie: ‘In het nieuwe jaar zullen de kranten zoals gewoonlijk verschillende onderwerpen behandelen. Er zullen politieke kwesties zijn, economische ontwikkelingen, sportevenementen en culturele trends waarover geschreven wordt’. Einde citaat. Nou, daar word je dus niets wijzer van. Het doet mij denken aan de waarzegger op de kermis, vind je niet? Je betaalt de waarzegger en dan zegt ie: ‘U zult de komende tijd iemand ontmoeten die belangrijk is in uw leven’. Klopt altijd. Maar de vraag is wie, waar, wanneer en met welke impact?

Hier blijft de techniek steken, wat mij betreft. Kijk eens terug op het afgelopen jaar. Welke verwachtingen had u rond de vorige jaarwisseling? Wat is er van terecht gekomen? De meest cruciale ontwikkelingen hadden we niet verwacht.  Vraag premier Netanyahu van Israël of hij 7 oktober heeft zien aankomen. Vraag de supporters van Ajax of ze een vermoeden hadden van 29 oktober, toen ze op de laatste plaats op de ranglijst van de eredivisie stonden. Vraag Geert Wilders over zijn voorspellingen voor de stembusuitslag van 22 november. Misschien zag u de blokkades van de A12 aankomen in 2023, maar dan alleen omdat Extinction Rebellion daar in 2022 mee is begonnen.

Dat vind ik nou het aardige van de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft aan de ene kant voldoende routines inbracht, zodat we niet overal over hoeven na te denken. Tegelijk laat hij ook voldoende ruimte voor speelse invalshoeken; hij geeft ruimte aan creativiteit.  

Voor mij was de belangrijkste gebeurtenis uit 2023 de staking van 20.000 scriptschrijvers in de Verenigde Staten. Ze pikten het niet dat ze straks (tamé) werkeloos zijn, omdat de teksten uit de computer rollen. Ze vochten van mei tot september tegen Netflix, Disney, Fox, Paramount en Amazon. En ze wonnen. In ieder geval op papier. Mocht u films bekijken op televisie en denken: ‘Dit heb ik eerder gezien’, dan hebben de grote filmmaatschappijen zich toch niet helemaal aan de afspraak gehouden.

Voor echt nieuws, - in mijn wereld noemen we dat graag profetie – voor emotie moet je niet bij de computer zijn. Dat zijn de cadeautjes van het leven zelf. Ik wens u dan ook in positieve zin: een speels 2024 toe en een bewogen terugblik op 2023. Ja, bewogen. Want dan heb je echt geleefd.