E-flits - juli 2020 -  

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio. De flits van juli verschijnt vroeg, omdat er relevante actuele ontwikkelingen zijn.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Commissaris van de koning
Commissaris van de koning Andries Heidema heeft een videoboodschap ingesproken voor kerkenraden. Hij vraagt daarin op elkaar te letten en om te blijven binnen de grenzen van de veiligheid. Klik hier voor de videoboodschap. 


Webinar kerkenraden
Een kleine honderd mensen hebben zich gemeld voor een webinar over ‘Onze gemeente in de anderhalve-meter-samenleving’. Het gaat om een digitale presentatie van drie classes (Overijssel-Flevoland, Utrecht en Groningen-Drenthe) over het gemeentewerk komend seizoen. Deelnemers kunnen kiezen voor deelname op dinsdag 30 juni of donderdag 2 juli. Vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur. Klik hier.


Reserveringen
Kerkelijke gemeenten maken gecontroleerd gebruik van de verruimingen om kerkdiensten te houden tot honderd mensen vanaf 1 juli. In Genemuiden is een man die een speciaal reserveringssysteem heeft ontwikkeld. Wie weet past het andere gemeenten. De ict-bouwer is bereikbaar onder: leroyvandijk96@gmail.com.  


Webinar dorpskerken
Kerk-zijn in een dorp met weinig voorzieningen brengt specifieke (on)mogelijkheden en vragen met zich mee. Wil je hier eens over doorpraten met andere dorpskerken? Geef je dan op voor de digitale netwerkbijeenkomst op 25 juni om 11 uur. Gespreksleider is Jacobine Gelderloos. Opgave en meer informatie: j.gelderloos@protestantsekerk.nl

Loopbaanperspectief
De Protestantse Kerk gaat alle classes langs om met enkele predikanten na te denken over de toekomst van het predikantschap in het kader van het project ‘Vitale roeping’. In Dalfsen vond onlangs de inventarisatie voor Overijssel-Flevoland plaats. Er werd gewezen op een mogelijke verbreding van het loopbaanperspectief van de predikanten. Klik hier.

Nieuwe afgevaardigden
In lijn met de classicale vergadering gaat het breed-moderamen gericht nieuwe leden zoeken voor de classis Overijssel-Flevoland. Er wordt vooral gelet op meer inbreng van jonge mensen en van vrouwen. Klik hier.

Pastor na de coronacrisis
De teksten van het webinar ‘De pastor in en na de coronacrisis’ zijn beschikbaar en ook de beelden zijn te bekijken. Er zijn bijdragen van ds. Ilonka Terlouw, Tollebeek; ds. Klaas van der Kamp, classispredikant; en ds. Wilbert Dekker, Kampen. Je kunt de presentaties ook op film terugzien (50 minuten). Klik hier voor de complete informatie en doorklikmogelijkheden. 

Jaarboek
Er is een nieuw jaarboek van de Protestantse Kerk. Daarin staan adresgegevens van pastores en kerkelijke gremia. Preses Marco Batenburg presenteerde het bij de synode van 19 juni, die vanaf vier locaties werd gehouden. Er volgen nog berichten hoe men het jaarboek kan aanschaffen.

Werkgemeenschappen
Enkele werkgemeenschappen bezinnen zich op de benadering van een nieuw seizoen na de zomer. Er zijn ideeën om zoom te blijven inzetten om in de vorming andere doelgroepen te bereiken, ideeën om het kringwerk in grote kerkzalen te programmeren en andere non-conventionele benaderingen. Voor een voorbeeld van zo’n gesprek: Klik hier.

Regionale omroepen
De regionale omroepen RTV-Oost en Omroep-Flevoland ronden de uitzending van de kerkdiensten af, die ze tijdens de coronadiensten wekelijks uitzonden. Er waren 34 uitzendingen gecoördineerd door de classis Overijssel-Flevoland. Hieronder kan men klikken om een impressie te krijgen. Zie:
15 maart: Heino (PKN/RKK) / Urk (Hervormd), 22 maart:  Gramsbergen (PKN /Syrisch-Orthodox) / Biddinghuizen (PKN); 29 maart: Broederenkerk Deventer (RKK en GKV) / Pijler (Evangelisch); 05 april: Weldam (Anglicaans / PKN) / Almere Buiten (PKN); 12 april: St. Jansklooster (GKV en Leger des Heils) / Emmeloord (RKK); 19 april: Nijverdal (VEG) / Zeewolde (PKN); 26 april: Kampen (luthers en islam) / Dronten (PKN); 03 mei: Haaksbergen (Joods en PKN) / Almere (LdH); 10 mei: Slagharen (RKK en PKN) / Dronten (3-G); 17 mei: Deventer (Russisch-Orthodox en CGK) / Lelystad (baptisten); 21 mei: Staphorst Rank (Herv en Geref) / Urk (CGK); 24 mei: Hengelo (Syrisch-Orthodox en PKN) / Almere Buiten (Wegwijzer); 31 mei: Giethoorn (DG en RKK) / Lelystad (Vrijzinnig); 07 juni: Steenwijk (RKK en PKN) / Emmeloord (PKN diverse dorpen); 14 juni: Hardenberg Baalder (GKV en PKN) / Almere-Stad (RKK); 21 juni: Wijhe (PKN en RKK) / Emmeloord (GKV); 28 juni: Almelo (Baptisten en migranten) / Almere (Rafaël).


----------------------------------------------------------------------------------------------

De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 2, nr. 11 (juli 2020).
Wilt u deze mails niet ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl
Wilt u een mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.