Januari 2022

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio

We wensen alle lezers van de e-flits een gelukkig jaar toe. Dat we Gods zegen mogen ervaren. 
---------------------------------------------------------------------------

Nieuwjaarsdwarrel
Wie enkele gedachten aangereikt wil krijgen voor de agenda in 2022, kan hier klikken. Voor mensen die een meer persoonlijke nieuwjaarswens willen uitwisselen is er een digitale nieuwjaarsdwarrel op 6 januari om 20.00 uur. Even opgeven, dan krijgt u binnenkort een link, klik hier.

Jaarrekeningen
Het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken doet mee met een pilot om jaarrekeningen 2021 digitaal te beoordelen. Daarmee wordt een nieuwe weg ingeslagen. Dankzij de digitalisering blijft er voor beoordelaars meer tijd over om kerkrentmeesters en diakenen te begeleiden die vastlopen in het cijferwerk. Klik hier.

Traktementstijging
De afdrachten voor predikantstraktementen stijgen per 1 januari 2022; en gemeenten die vacant zijn hoeven minder af te dragen. Dat zijn enkele aanpassingen waarover kerkelijk bureau Salland onlangs met landelijk beleidsmedewerker Hans Runherd van gedachten wisselde tijdens een ontmoeting in IJsselmuiden. Klik hier.

Luthers
De Lutherse Kerk heeft een dagboek 2021-2022 uitgebracht. Daarin staan vijf plaatsen in de classis Overijssel-Flevoland vermeld. Praxis Bouwman uit Dalfsen gaf leiding aan de redactie. Naast een actuele namenlijst zijn er per dag Bijbelse meditaties opgenomen. Er is ook aandacht voor de cantate-muziek van Bach. Klik hier.

Floriade
De datum van 14 april komt dichterbij. Dan staat de opening van de grote tuinbouwbeurs Floriade in Almere gepland. De kerken zijn aanwezig met een eigen paviljoen en een beeldentuin. Kerkenraden en kerkelijke groepen kunnen er gebruik van maken. Klik hier.

NOS-Journaal  
Zelfs het NOS-Journaal heeft een item gemaakt van het initiatief dat in Ommen begon. De kerk vraagt om solidariteit met arme groepen die de hoge energieprijzen en de inflatie onvoldoende kunnen opvangen. Voor een overzicht van wat er allemaal is gebeurd: klik hier.

Homoseksuele relaties
Een enkele keer vraagt een kerkenraad begeleiding om te spreken over de positie van homoseksuelen en transgenders. De hervormde gemeente Zwartsluis is daar een voorbeeld van. De gemeente heeft onlangs besloten de kerkordelijke mogelijkheid te gebruiken om desgewenst een zegen te vragen voor homoseksuele relaties. Klik hier.

Gebed
De derde week van januari is traditiegetrouw een week van gebed. De Raad van Kerken heeft er materiaal voor gemaakt met het thema ‘Licht in de duisternis’, klik hier. Tientallen plaatsen in de classis doen mee. Kerken aan het kanaal werken daarin voor de vijfde keer samen en geven gezamenlijk invulling aan het gebed, klik hier.

Fondsen
De Protestantse Kerk kent diverse fondsen waarop kerken een beroep kunnen doen. Onlangs heeft steunverlening de mogelijkheden nog eens op een rij gezet. Klik hier. 

Personalia

* Ds. Gerco Veening uit Borne doet intrede op 9 januari in Oldenzaal. 
* Ds. Karel Hazeleger neemt 9 januari afscheid van de hervormde gemeente Ommen en hij doet intrede op 16 januari in de hervormde gemeente Westerhaar-Vriezenveensewijk.
* Ds. Gerard van Zanden neemt op zondag 9 januari 2022 afscheid van de gereformeerde kerk te Urk. Hij gaat naar Katwijk aan Zee. 
* Ds. Gerrit H. Nijland neemt afscheid van de hervormde gemeente Mastenbroek. Hij gaat met emeritaat.
* Amanda Vastenhouw-Westerink uit Urk gaat aan de slag als kerkelijk werker in de hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst (wijk 2).
* Ds. Jaap Faber, studentenpredikant in Kampen en daarvoor gereformeerd predikant achtereenvolgens in Pembroke (Canada), Nigtevecht en Rijswijk, is op 3 december  overleden. Hij is 85 jaar geworden. 
* Ds. Gerrit Jan Rijks uit Lutten is overleden op 9 december. Hij is geboren in 1924 in Varsseveld. Hij was onder meer als emeritus jarenlang voorzitter van de - toen provinciale - zwo-commissie. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr. 5 (januari 2022). Wilt u deze mails niet ontvangen? U kunt zich uitschrijven via 
k.vanderkamp@protestantsekerk.nl. Wilt u een mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.