Meer focus op groei en bloei

Het breed moderamen van de classis bestaat uit mensen die zelf ook in de plaatselijke gemeente ambtsdrager zijn. Toch hebben kerkenraadsleden soms een gevoel dat ze  met mensen te maken hebben die in een andere wereld leven. Er is idee van afstand naar het classicale niveau.

Men ervaart richtlijnen van de classis soms als hinderlijk en als betuttelend. Ook al hebben ze slechts de ambitie het gemeentelijke leven vorm te geven en een gezond kader te bieden. Brieven die de classis of het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken versturen worden als te zakelijk ervaren. Mensen hebben dan al gauw een beeld van de classis als van een schoolmeester. De classis kijkt over je schouder mee en als het tegenzit volgt er een kritische kanttekening. Plaatselijke kerkenraadsleden denken dan zoiets als: we kunnen toch zelf wel bepalen wat we als goed zien voor onze gemeente?

De distantie van het classicale niveau loopt parallel aan een algemene tendens in de samenleving om terughoudend te zijn richting de instituties. Een van de scribae vertelde dat het vaak al helpt om niet alleen een briefje te sturen, maar mensen persoonlijk te bellen; dat kan helpen om een meer persoonlijk contact te ontwikkelen. 

Het breed moderamen signaleerde dat het beeld mogelijk ook in de hand wordt gewerkt doordat men als classis vaak om de hoek komt kijken als er moeilijkheden zijn. Een groot deel van de agenda wordt in beslag genomen door trammelant, door problemen. Het breed moderamen besloot - wat dat laatste punt betreft - om de eigen agenda nog verder te structureren. Er moet aandacht zijn voor lastige situaties, maar er moet ook ruimte blijven om over groei en bloei in kerkelijke gemeenten te spreken. Dat laatste kan leiden tot een meer positieve benadering en tot stimulans van kerkelijke best practices. Het moderamen kan daarbij een voorsorterende rol spelen.

Het breed moderamen besloot in de eerstvolgende plenaire vergadering van de classicale vergadering verder te denken over dat thema. Er zal een inleider worden gevraagd van buitenaf om het thema 'Hoe kunnen we als classis de gemeenten verleiden' te introduceren. Andere onderwerpen bij de eerstvolgende classicale vergadering zijn: verkiezingen en het verkiezingsreglement. Er ligt een voorstel op tafel om het breed moderamen en de verkiezingswerkgroep meer initiatief te laten nemen, zodat het aantal vacatures kan worden teruggedrongen.

Plaatselijke regelingen

Het breed moderamen stemde in met de feedback die op twee plaatselijke regelingen wordt gegeven. De ene regeling kwam aan de orde, omdat men impliciet in de tekst er van uit gaat dat een nieuw te beroepen predikant niet gekozen wordt door de gemeente, maar door de kerkenraad. Zo'n constructie is mogelijk, maar moet wel per keer worden aangevraagd. De andere tekst haakt in op een gemeente waar men voor ingrijpende beslissingen staat en het is zaak om de bevoegdheden van een algemene kerkenraad en de samenstelling daarbij dan goed onder woorden te brengen. 

Het breed moderamen stemde in met een subsidieregeling. Deze regeling gaat er van uit, dat plaatselijke gemeenten subsidie kunnen krijgen om bij de voorbereiding van een gezamenlijke aanstelling van predikanten een geldelijke tegemoetkoming te ontvangen. Ook een ineenschuiving van rechtspersonen kan gepaard gaan met een subsidie-aanvraag. Het breed moderamen probeert bij deze regeling ook de solidariteitskas te betrekken.

Het breed moderamen sprak over het functioneren van de ringen en zal dat thema verder agenderen bij de classicale vergadering. Ringen kunnen bijvoorbeeld de inzet van vertrouwenspersonen bespreken en bij geval een gezamenlijke vertrouwenspersoon aanstellen.

Financiën

Het breed moderamen besprak ook enkele financiële kwesties. Eén daarvan betreft de formele positie van een bankrekening die met een cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden te maken heeft. En er zal worden overlegd met de classis wie de taken van penningmeester die jarenlang door Egbert Knoeff zijn uitgevoerd, kan overnemen.

Het breed moderamen sprak af de volgende vergadering een bezinning te houden over het verdwijnen van predikantsplaatsen en de wijze waarop kerkelijke werkers in plaats van predikanten voor het gemeentelijke werk worden ingezet. 



Foto: Deel van het breed moderamen in vergadering bijeen: v.l.n.r. voorzitter ds. Wilbert Dekker, verkennend adviseur Jessica Braakman, adviseur Rikus Snel, bm-lid Janny Bunschoten, tweede scriba Johan Kuiper