Deense kerk heeft eigen inspiratiefestival op eiland

In Nederland is het een recent fenomeen: een inspiratiefestival op één van de Waddeneilanden. De Scandinavische kerken hebben al langer zo’n aanpak. Christenen uit het hele land komen er gedurende enkele dagen bij elkaar op één van de eilanden in de Oostzee. De Denen bijvoorbeeld kennen sinds 2011 een inspiratifestival op het eiland Bornholm, waar je naar toe gaat met een veerboot vanaf Kopenhagen. En de Denen hebben het idee weer afgekeken van de Noren; de Zweden kennen het fenomeen ook en noemen het Almedalveckan.

Mads Christofferson, de algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Denemarken, heeft mij (Klaas van der Kamp) bijgepraat over de Deense editie tijdens de laatste assemblee van de Europese Kerkenconferentie in 2018 in Novi Sad. Geïnteresseerden hebben het verhaal lange tijd kunnen vinden op de website van de Nederlandse Raad van Kerken. Maar deze site is recent vernieuwd en het document is verdwenen. Dat is lastig met de op handen zijnde nieuwe Nederlandse editie van het inspiratiefestival. Daarom geef ik hier de essentie van het artikel nog een keer weer. Noem het een soort spiegel voor de Nederlandse editie.

Mads Christofferson vertelde dat er jaarlijks een dergelijk evenement is. In 2020 zal er weer een evenement zijn, van 11 juni tot 14 juni 2020. De Denen noemen het een ‘Volkscongres’. De website spreekt van een uniek democratisch platform voor sociale, politieke en religieuze zaken. Alle gebeurtenissen zijn dichtbij elkaar, zodat je de meeste activiteiten lopend kunt bereiken. Er komen in de regel dan 100.000 mensen van alle leeftijden. Voor alle duidelijkheid: Op Terschelling eind oktober 2020 worden maximaal zo’n duizend bezoekers verwacht. Dat maakt een behoorlijk verschil, zeker qua noodzakelijke infrastructuur.


Het Volkscongres op Bornholm is vanaf het begin 2011 gedragen vanuit de politiek. En ook daarin verschilt het met de oploop op Terschelling, waar de kerken spin in het web zijn. De kerken presenteren zich in Denemarken uitvoerig op het festival. Tijdens de bijeenkomst op Bornholm vieren de Denen de democratie en de gemeenschap. In 2017 hebben 1.027 verenigingen, bedrijven, belangenorganisaties en politieke partijen deelgenomen. 158 media waren aanwezig tijdens de vier debatdagen.


De ruggengraat van de evenementen op Bornholm wordt georganiseerd door politieke partijen, organisaties, bedrijven en privé-burgers. Er zijn gesprekken, debatten, seminars en workshops. Folkemød, zoals de Denen het Volkscongres noemen, wordt gehouden in vergaderruimtes, op schepen, in tenten, in de open lucht, in restaurants verspreid over een gebied dat zich uitstrekt over ca. een kilometer - van het zuidelijke uiteinde van de haven van Allinge tot de noordelijke fabriek van Danchell.

Toen de gemeente Bornholm in 2011 de eerste openbare bijeenkomst organiseerde, maakte dat veel los. Een dergelijk initiatief was niet eerder in Denemarken uitgeprobeerd. Zou het lukken om de mensen naar een eiland te krijgen? Zouden de politici komen? Zou het voor organisaties, verenigingen en bedrijven interessant zijn om deel te nemen? Kort gezegd: was er basis voor een dergelijk festival?

De gemeente Bornholm had de hoop dat het festival met tenminste 2000 mensen zou kunnen starten. Dat werden er veel meer. Met 10.000 bezoekers van de eerste editie was het evenement direct een succes. De mensen kwamen vanuit het hele land.


Bornholm ligt in de Oostzee en telt ongeveer 40.000 inwoners. Met een veerboot kan men er vanuit Kopenhagen naar toe.

Het Nederlandse inspiratiefestival op Terschelling vindt plaats van 16 tot 18 oktober 2020 (klik hier). 

Foto's:
1. Mads Christoffersen, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Denemarken
2 en 3: foto's van Bornholm van een eerder festival.