Kerk op schoot

‘Kerk op schoot’ noemen ze het. Een concept om met jonge kinderen op weg te gaan in een viering. Het gaat om diensten voor baby’s, peuters en (groot-)ouders, verzorgers. Er wordt een bekend bijbelverhaal verteld, afgewisseld met liedjes op bekende kindermelodieën. ‘Klein, klein kleutertje’. ‘In de maneschijn’. Met deze vieringen maken jonge kinderen en hun ouders op een speelse manier kennis met de kerk.

Ds. Henk Spit, voorzitter van het college van visitatoren en predikant in Diepenveen, heeft ervaring met het concept. ‘We zijn geen grote gemeente. Op een zondag heb je ongeveer acht kinderen die naar de nevendienst gaan. Maar de eerste keer bij Kerk op Schoot waren er achttien kinderen. En onlangs hadden we een tweede ontmoeting en toen waren er zesentwintig’. Dat is leuk voor de ouders (meest moeders) die het evenement helpen opzetten. En boeiend voor de kerk, die ineens mensen ontvangt die anders niet in een kerk komen en die nieuwsgierig geworden soms later weer terugkomen.

Op de website www.kerkopschoot.nl zijn diverse uitgewerkte ontmoetingsmodellen te vinden, variërend van Kerst tot Jona. Henk Spit vertelt dat men onlangs in Diepenveen het programma van Abram heeft gebruikt. Het begon met een liedje ‘Hallo, hallo’. Daarna nam Henk Spit een handpop en ging de kring rond als ds. Beer, waarbij kinderen en ouders zich mochten voorstellen. In het voorste gedeelte van de kerk waren de stoelen verwijderd en zaten de kinderen in een kring op kussens en wat dies meer zij. Er waren ook gedeelten waarbij ze de kerk rondgingen. Langs tentjes, langs de preekstoel die vol sterren hangt. De kinderen zongen. En telden. En eindigden met een opdracht om zelf een tent te bouwen. Eén van de vaders hielp daarbij. Na afloop was er een maaltijd en waren er veel informele contacten.

Henk Spit vermoedt dat het succes in Diepenveen enerzijds te maken heeft met het concept zelf. Het spreekt kinderen aan. Anderzijds is er ook een positieve reclame; deels mond op mond reclame van ouders die er over praten met elkaar, deels ook dankzij posters die tot in de oecumenische basisschool een plek krijgen. ‘Met palmpasen organiseren we weer een ontmoeting’, kondigt Henk Spit aan.

Foto boven: Ds. Beer met ds. Spit 
Foto onder: Fragment poster om kinderen en ouders te nodigen