Filmpje over Tollebeek

Op het verzoek om foto’s in te sturen van de gemeente reageerde de protestantse gemeente Tollebeek met een filmpje. Het filmpje is te bekijken op YouTube en daar onlangs geplaatst. Het is opgenomen in het kader van het project ‘Tot Gods eer’ en geeft in 3 minuten een idee van hoe het toegaat in de gemeente Tollebeek. Het is heel goed te gebruiken als introductie voor andere kerken om een gesprek te voeren over de kerkdienst.

Popke Jan Woudstra, scriba van de gemeente, wees op het filmpje. De Protestantse Kerk in Nederland heeft vier van dergelijke filmpjes gemaakt. Er is een filmpje over de Oude Kerk in Amsterdam, de hervormde gemeente Delft, de evangelisch-lutherse gemeente van Groningen en de protestantse gemeente Tollebeek.

De beelden in Tollebeek volgen min of meer het verloop van de dienst en parallel de kindernevendienst. Er zijn fragmenten van een bevestiging van het geloof en fragmenten van de palmpasenviering. Idee onder het filmpje is, dat je het kunt gebruiken om in eigen kring het gesprek over de liturgie te voeren.

Prof. dr. Marcel Barnard, gespecialiseerd in liturgie, heeft voor de synode een notitie geschreven over de liturgie. Het boek ‘Tot Gods eer’ is daarvan de neerslag. Het geeft tekst en uitleg. Er zijn ook vragen toegevoegd om het gesprek op gang te helpen.

Wie het filmpje wil zien, kan hier kijken.