Kerkelijk nieuws voor Omroep Flevoland

Als je bij de regionale omroep werkt, moet je weer net even anders naar nieuws kijken dan wanneer je een lokaal medium vult. Dat wist ik natuurlijk wel, als voormalig journalist bij een regionale krant. En toch is het nuttig om het uit de mond van een ander te horen. Rob Woning van Omroep Flevoland legde het me nog een keer uit.


Ik was bij hem op bezoek om kennis te maken. Het was me bij de veranderingen van werkkring opgevallen dat RTV-Oost op diverse momenten aandacht schonk aan de nieuwe functie van classispredikant, maar dat Omroep Flevoland er niet aan toe was gekomen. Ik trok daarom de stoute schoenen aan, belde op en vroeg of ik een keer langs mocht komen. Dat mocht.

Het is leuk om over de drempel te stappen bij de regionale omroep. Omroep Flevoland zit net als RTV-Oost op een bedrijvencomplex. Je kan daar hele discussies over opzetten of het niet handiger is bij een winkelcentrum te zitten. Dan stappen mensen makkelijker binnen. Al is het tegenwoordig wel zo, dat de journalisten het meeste nieuws oppikken uit de digitale en sociale media. Daar is geen dubbel-A-locatie voor nodig.

Ik werd allervriendelijkst ontvangen. Rob Woning nam me mee naar een ontvangstruimte, waar ook ‘s ochtends het redactieoverleg wordt gevoerd. Er wordt teruggekeken op uitgezonden producties en vooruitgeblikt in de agenda. De ruimte zelf is prachtig; doet bijna museumachtig aan vanwege de talloze radio-ontvangers en andere apparatuur die daar tentoongesteld wordt.

‘Ik zou de kerk af en toe op de regionale radio en de regionale televisie willen horen en zien’, zei ik, ‘en ik ben hier om te vernemen wat we daarvoor moeten doen’. Het was een openingszin naar een zinvol inhoudelijk gesprek, waarbij me de contouren van de nieuwsdrempel helder werden geschetst. Een bazaar van de lokale gemeente of een beroepingsbericht van een nieuwe dominee horen bij het genre berichten dat je vooral in de lokale pers uitmeet. ‘Je moet altijd de vraag stellen of een bericht wat speelt in Emmeloord de moeite van het volgen waard is voor iemand die in Almere woont’, legde mijn gesprekspartner uit.

Al verder pratend kwamen we bij de conclusie uit, dat het soms mogelijk is een nieuwsinvalshoek te vinden in een nieuwsitem, waarbij het nieuwsitem als haakje kan functioneren waaraan je de jas hangt van een meer inhoudelijk verhaal. Als je bijvoorbeeld cijfers hebt van de voedselbank of het diaconaat in Flevoland kan je dat als entree kiezen voor een meer inhoudelijke uitwerking over armoede. Of als je als dorpen in de Noordoostpolder besluit tot een gezamenlijke aanpak van het pastoraat, kan dat een nieuwsitem opleveren over de leefbaarheid in de polder.

Na zo een gezamenlijke verkenning te hebben gemaakt, leidde Rob Woning me langs de studio’s en de redactieruimte. De radiostudio was opvallend licht als je het vergelijkt met de Hilversumse studio’s van Radio 5. ‘We hebben camera’s aan staan, waardoor je mee kunt kijken in de radiostudio’, legde Rob Woning me uit. De televisiestudio was donker, en deed erg denken aan de studio in Hengelo, waar het half uurtje actualiteiten wordt uitgezonden. Een filmpje met achtergronden stond al op scherp voor het vijf-uur-nieuws.

Als je met enkele mensen praat, merk je hoezeer de bezuinigingen hun tol eisen in het doen van concessies naar de berichtgeving. Er zou veel meer mogelijk zijn als de overheid de bezuinigingen op de media niet deels verhaalde op het regionale nieuws, zo voel je. Omroep Flevoland heeft ook een behoorlijke veer moeten laten. Het komt niet in mindering op de betrokkenheid van de mensen overigens. Want of je nu de offiële rondleider spreekt of toevallig iemand die je op het toilet ontmoet, een zekere passie voor het nieuws is onmiskenbaar aanwezig.

‘Heb je nog andere concrete tips?’, vroeg ik Rob Woning. ‘Ja’, zei hij, ‘je kan een persberichtje of uitleg bij wat je wilt aanreiken het beste twee weken van te voren al sturen. Dan kan het in de wekelijkse planning op maandagochtend een plek krijgen’.

Foto boven: Een blik in de radiostudio
Foto onder: Rob Woning uit Emmeloord