Foto: mensen uit de gemeente zelf zorgden voor de goede uitspraak

Leken verzorgen kerkdienst in streektaal in Den Ham 


De Gereformeerde Kerk in Den Ham heeft een kerkdienst in de streektaal gehouden helemaal verzorgd door eigen mensen. Het komt zelden voor dat vrijwilligers op die manier in het geheel een kerkdienst weten in te vullen. De dienst vond plaats op zondag 3 maart en is nog via Kerkdienst Gemist te beluisteren en bekijken.

Ineke Kuiper-Dam, één van de ouderlingen, vertelde dat de eigen predikant ds. Van Hornsveld een preek heeft gemaakt en gebeden heeft geschreven. Een werkgroep heeft de teksten vertaald in de streektaal en heeft deze voorgelezen in de dienst. Men heeft verder gebruik gemaakt van liturgische teksten, zoals ze op internet in de streektaal te vinden zijn en van de berijming van kerkliederen geschreven door Gerrit Morsink.

Om een idee te geven van de viering hier de woorden, die Ineke Kuiper heeft uitgesproken om het gebed om de verlichting met de Heilige Geest in te leiden.

‘Gebed om verlichting met de Heilige Geest (Ineke Kuiper) ’t Is raar mar in de streektaal, kennen wej nie een beleefdheidsvorm. Wej kent alene mar oe en ieje. Ja woarumme zoj ok een beleefheidsvorm leern aj dat alene mar neudig bint vuur de koning en de burgemeester. Dej kommen nie geregeld oaver de drempel, dus om doar noe een apartn taal vuur an te leern….. Mar det betekent ok dat woarneer ie goat bidden ie alene mar vertrouwelijk met God kunt proatn. Ie kunt em nie op ofstand hoaln oet beleéfdheid. Hej kump gewoon bej oons thuus. Hej kump gewoon in oons harte’.

Liturgie van de dienst in Den Ham: klik hier.