Foto: kerk te Hellendoorn (archief)

Toelichting omgevingswet in Meppel


Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, commissie Kerkelijke gebouwen (CIO-K) organiseert op enkele plekken in Nederland een voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwe omgevingswet voor kerkbesturen. Op dinsdagmiddag 11 juni is er ook zo’n bijeenkomst in Meppel, bedoeld voor iedereen die woont tussen Delfzijl en pakweg Arnhem. Dus ook voor kerkbesturen in de protestantse classis Overijssel-Flevoland.

De fysieke bijeenkomst biedt de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. De bijeenkomst is ook digitaal bij te wonen. Jaap Broekhuizen, beleidsmedewerker van de PKN in Utrecht en secretaris van het CIO-K geeft in een toelichting een paar situaties waarbij de omgevingswet van belang is: ‘Wilt u iets organiseren op het kerkplein? Iets verbouwen? Wil iemand naast uw kerk iets verbouwen? En wilt u de kerkklokken blijven luiden? Dan krijgt u als kerkeigenaar te maken met de omgevingswet’.

De Protestantse Kerk is lid van het CIO. In het CIO werken 26 christelijke kerken en 2 joodse gemeenschappen samen. Het orgaan denkt ook na over de omgevingswet. De omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Er is een nieuwe wet gekomen.

De bijeenkomst in Meppel vindt plaats in de Kruiskerk en wordt gehouden van 14 tot 17 uur. Deelname is gratis. Mensen die willen meedoen kunnen zich opgeven via deze link.