Feest om Goede Rede als gemeentelijk monument

Er zijn amper monumenten in de jongste polder van Nederland. Dat heeft natuurlijk met de recente aanvang van de geschiedenis te maken van de voormalige Zuiderzee. Vanuit die kennis is het opmerkelijk dat kerkelijk centrum De Goede Rede in Almere-Haven de status van ‘gemeentelijk monument’ heeft ontvangen. Dat wordt groots gevierd op 6 april met een uitgebreid programma.

Op het programma staan onder meer optredens van stadsbeiaardiers Gerda Peters en Bauke Reitsma op het carillon van de kerk; een orgelconcert van André Potter en Herman Schroten zal een presentatie verzorgen over het monumentale gebouw. Wethouder Kees Ahles van Kunst en Cultuur in Almere houdt een toespraak en Jan Denkers, voorzitter van Goede Rede Beheer, opent het evenement. Twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthullen een monumentenschildje op de kerk in aanwezigheid van Irene Visser, echtgenote van de eerste pastor van de geloofsgemeenschap en de wethouder. Het evenement wordt afgesloten door een optreden van het Almeers Blokfluit Kwartet. Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten op touw gezet.

Het kerkgebouw Goede Rede dateert uit 1979 en was één van de eerste gebouwen in de jongste stad van Nederland. De naam betekent zoveel als ‘Veilige Haven’. In de grote zaal is standaard plaats voor 300 mensen, eventuele nog uit te breiden naar 450 stoelen. Er is ook een kleinere kerkzaal, een kapel, waar ongeveer 100 mensen in kunnen. Daarnaast is er een bar met een ruime foyer en diverse vergaderzalen. De kerk heeft een eigen carillon en een door velen gewaardeerd orgel. Het interieur van de kerkzaal is voorzien van een uniek plafond met een glooiing die doet denken aan de vorm van bijvoorbeeld een schip en van een golvende zee. Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau Steen uit Leeuwarden. Het onderging in 2002 een interne verbouwing. Het gebouw is kerkelijk centrum, cultureel centrum en ontmoetingsruimte in één. De festiviteiten op 6 april staan gepland van 11.00 uur tot 12.15 uur en vinden alle plaats aan de Kerkgracht 60 in Almere Haven.

De bouw van Almere is begonnen eind jaren zeventig. In 2019 zijn er eerste officiële monumenten aangewezen. Er zijn er een stuk of vijf, naast Goede Rede gaat het om: de seintoren van het Hovenhoofd (1958 opgeleverd), het bivakhuisje aan de Meentweg (opgeleverd 1975), het voormalig politiebureau uit Almere Haven (1985 opgeleverd en als eerste gebouw in Almere aangewezen als gemeentelijk monument in 2019), en de Voetnoot uit Almere Stad (opgeleverd in 1987) 

Voor een impressie van een bezoek aan de gemeente, klik hier.