Ds. Eduard Metselaar, voorzitter van de algemene kerkenraad, overhandigde diaconaal werker Wim van Ree de gouden speld van de Protestantse Kerk in Nederland. 

Diaconie, hart van kerk en stad

Met het thema 'diaconie, hart van kerk en stad' heeft diaconaal werker Wim van Ree zaterdag 1 februari zijn 40-jarig werk in de protestantse kerk te Zwolle gevierd. Geen afscheid, maar een markering van een periode waarin Wim van Ree een heel netwerk in Zwolle heeft opgebouwd. Dat bleek uit de prachtig gevulde kerk bij zijn jubileum. 

 

 

 

Emeritus-docent praktische theologie van de Theologische Universiteit in Kampen Peter van de Kamp sprak tijdens een symposium over armoede in de Bijbel. Hij liet zien hoe de armoede een grondtoon is van de Bijbel vanaf het begin; de inzet tegen de armoede moet voorkomen dat het volk terugvalt in de slavernij die het volk kende uit Egypte.

 

 

Wethouder Michiel van Willigen liet in zijn bijdrage aan het symposium zien hoe rechtvaardigheid nodig is aanvullend op rechtmatigheid. Het is niet altijd duidelijk wie hulp nodig heeft, en met het benoemen dat mensen recht hebben op aanvullende steun (rechtmatigheid) wil dat nog niet zeggen dat ze daadwerkelijk daarop aanspraak zullen maken. Daarvoor is aanvullende alertheid nodig, onder meer van de kerken (rechtvaardigheid). 

 

 

Professor Gerard den Hertog, emeritus hoogleraar systematische theologie uit Apeldoorn, liet zien hoe de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer omgaat met onrecht. Onrecht drijft je in het gebed. Er kan nieuwe taal nodig zijn, onreligieus misschien, om het onrecht te onderkennen. 

 

 

Ds. Henk de Jong (Windesheim / Kampen) in de rij bij de receptie om Wim van Ree en zijn vrouw de hand te drukken. Van het symposium verscheen een tekstenbundel 'Diaconie, hart van kerk en stad' waarvan Wim het eerste exemplaar overhandigde aan zijn vrouw. Alle bezoekers kregen het boekje bij het afscheid mee naar huis om de teksten nog eens na te lezen. De uitgave eindigt met een tekst van Edward van 't Slot, oud-predikant van de Stinskerk en Bonhoefferkenner, die niet aanwezig was bij het symposium, maar wel een bijdrage leverde aan de bundel. Zijn slotzin: 'God heeft ons met de Geest geen lafhartigheid gegeven, maar kracht, liefde en bezonnenheid'.