Foto: beeld van de Kingdom Identity Church in Zwolle Stadshagen

Ds. Mauritz en ds. Van der Louw zoeken contactgegevens migrantengemeenten


Hebt u als plaatselijke gemeente adressen van migrantengemeenten? Die vraag stellen de adviseurs van de migrantenkerken Rutger Mauritz en ds. Theo van der Louw aan de kerkenraden in Overijssel en Flevoland. Ze vragen de kerkenraden om hen van informatie te voorzien, zodat ze verder kunnen werken aan een plan om protestantse kerken en migrantengemeenten nader kennis te laten nemen van elkaar.

Ds. Rutger Mauritz uit Kampen schrijft over de laatste predikantenontmoeting van de classis, waarin hij zich samen met ds. Theo van der Louw uit Tollebeek heeft voorgesteld. Hij legde uit wat de taakstelling is: adviseren met betrekking tot de contacten met migrantenkerken in de classis. Er is een eerste werkverdeling gemaakt: Theo neemt Flevoland voor zijn rekening en Rutger gaat aan de slag met Overijssel. Ze zijn in een fase van nadenken en inventariseren en vandaar een eerste verzoek aan de kerkenraden en predikanten.

 

Het BM van de classis sprak hierover in juli 2023 als volgt: ‘de ervaringen met migranten- gemeenten zijn zeer divers. Er is niet één type van ‘de migrantengemeente’. De sfeer in de gemeenten wijkt af van wat er in de meeste protestantse gemeenten gebeurt. Dat impliceert dat een contact altijd iets van maatwerk met zich meebrengt. Het breed moderamen wil er begin 2024 ruimte voor geven tijdens de classicale vergadering door bijvoorbeeld iemand te nodigen vanuit de koepelorganisatie en iemand die meer vanuit een concrete gemeente inbreng heeft.’

 

Rutger Mauritz schrijft daarover: ‘Zover zijn we dus nog niet, maar we zijn wel aan de slag gegaan met navragen wat er bij de landelijke kerk en bij SKIN (Samen Kerk In Nederland) bekend is over migrantengemeenten en de beste wegen om contacten te leggen. Dat weten we nu en ook hebben we uit de SKIN-database namen en adressen van migrantengemeenten in Overijssel en Flevoland gevist. Dan komen we op ruim 100 namen en (soms) adressen. Die willen we checken en uitbreiden door info van jullie kant’.

De eerste doelen hebben de adviseurs als volgt geformuleerd:

  • Inventariseren, wat er in de classis aan contacten is en welke informatie er bekend is over migrantengemeente(n) in de naaste/nabije omgeving van de kerkenraden en pastores.
  • Contacten leggen door migrantengemeenten te bezoeken.
  • Samen met migrantenkerken nadenken over doelstelling en vorm van contact (“of” en “hoe”).

 

Rutger Mauritz schrijft: ‘Onze wens is dat we samen met christenen uit andere culturen meer van de grootheid en veelkleurigheid van God mogen zien. Welke vorm dat kan krijgen, dat hopen we te ontdekken. Mocht u vanuit uw ervaring goede adviezen hebben of waardevolle contacten die u met ons wilt delen, dan zijn we daar heel blij mee’.

 

Informatie vanuit Flevoland graag naar                      Informatie vanuit Overijssel graag naar

Theo van der Louw                                                   Rutger Mauritz

Polarisstraat 73                                                        Horstsingel 48

8303 AD Emmeloord                                                 8266HE Kampen

Tel. 06-29816060                                                     Tel. 06-50801226 (ook Whatsapp)

Mail: dsvanderlouw@gmail.com                                 Mail: mauritz@solcon.nl