Misdaad in Flevoland en Overijssel





Deel van foto uit het Algemeen Dagblad, waarop de burgerlijke gemeentes uit Overijssel en Flevoland zichtbaar zijn. Hoe roder hoe onveiliger; hoe groener hoe minder misdaad.

De provincie Overijssel behoort tot de veiligste gebieden van Nederland. De situatie in grote steden en in Flevoland is minder veilig, maar landelijk gezien niet zorgelijk. Voor kerken en religieuze gebouwen geldt aan apart verhaal. Dat blijkt uit cijfers van de Misdaadmeter, die zaterdag 26 mei door het Algemeen Dagblad / Stentor is gepubliceerd.

Amsterdam is de minst veilige plaats van Nederland, gevolgd door Rotterdam en Eindhoven. Overijssel en Flevoland komen niet voor bij de eerste tien onveilige plaatsen. Toch is opvallend dat Flevoland en de grote steden van Overijssel minder veilig scoren. De plaats op de ranglijst van onveilig is gestegen voor Lelystad (van 33 naar 20) en voor Almere (van 28 naar 25). Plaatsen op het oude land zijn iets gedaald. De lijst van onveilige plaatsen voor Overijssel/Flevoland ziet er als volgt uit (we noemen eerst de gemeente dan dan een nummer; de nummering van 1 (onveilig) naar 384 (meest veilige gemeente van Nederland):

1. Lelystad (20)
2. Almere (25)
3. Enschede (48)
4. Almelo (54)
5. Deventer (73)  
6. Zwolle (81) 
7. Hengelo (90)
8. Noordoostpolder (108)
9. Dronten (133)
10. Zeewolde (153)

Ondanks relatieve onveiligheid is bijvoorbeeld het aantal woninginbraken in de meeste plaatsen teruggelopen. Ook de gemelde misdaad in het algemeen in Nederland liep terug.

Opvallend is wel, dat het aantal stijgingen van vernielingen en agressie bij religieuze gebouwen is toegenomen. Dat is een gegeven wat overigens niet in de Misdaadmeter naar voren wordt gehaald. Het CIO (Contactorgaan inzake Overheidsaangelegenheden) kwam vanwege onveilige situaties in kerkgebouwen in december 2016 nog met een factsheet, waarop checkpunten staan die kerkrentmeesters kunnen gebruiken om te zien of de veiligheidssituatie rond hun kerk voldoende is gegarandeerd. Daarop staat onder mee de tip: ‘Maak iemand verantwoordelijk voor veiligheid binnen het bestuur van uw kerk. Op die manier blijft veiligheid onder de aandacht’. (Klik hier voor factsheet).

Veilig

Woudrichem is de veiligste gemeente van Nederland, gevolgd door Tubbergen (Overijssel) en door Strijen. De top-tien van veiligste gemeenten in Overijssel/Flevoland luidt (we noemen eerst de gemeente en dan een nummer, de nummering is van 1 (onveilig) naar 384 (meest veilige gemeente van Nederland):
1. Tubbergen (383)
2. Dalfsen (380)
3. Staphorst (377)
4. Dinkelland (376)
5. Olst/Wijhe (380)
6. Urk (367)
7. Hellendoorn (360)
8. Wierden (354)
9. Raalte (353)
10. Borne (340)

Er zijn allerlei factoren waardoor een gemeente veiliger is dan andere; omvang, ligging al dat soort elementen spelen mee. Opvallend is tegelijk dat enkele protestantse kernen hoog scoren in de lijst. Ook opvallend is dat zaken als woninginbraken afnemen, maar dat mishandelingen in 8 van de 10 plaatsen in de veilige lijst is toegenomen.

De Misdaadmeter maakt gebruik van gegevens van de politie over 2017. Er wordt gekeken naar aangiften in tien categorieën: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto/motor, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Bovendien worden de delicten gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen.