Foto: Wie neemt het roer in het noorden over van Jan Hommes?

Vacature classispredikant Groningen-Drenthe


Er komt weer een vacature aan van een classispredikant. Groningen-Drenthe wordt vacant. Tot 13 augustus kunnen geïnteresseerden in het werk van classispredikant zich melden bij de sollicitatiecommissie. Het is de vierde positie van classispredikant die vrij komt. Daarna zal het naar verwachting weer enkele jaren rustig zijn op het mutatiefront.

In de omschrijving van de vacature komen enkele algemene kenmerken terug. Maar er zijn ook accenten die specifiek met Groningen-Drenthe zijn verbonden. Dat blijkt uit het actuele beleidsplan dat is toegevoegd vanuit de classis  met de titel ‘Naar duurzaam gemeente-zijn’, voor de periode 2023-2028.

Specifieke eisen voor deze classispredikant zijn onder meer: het kennen van de volksaard van de Groningers en de Drenten; mede verantwoordelijkheid dragen voor de inzet van een regiopredikant en een diaconaal consulent armoedebestrijding; en daarbij nodigt men expliciet vrouwen uit om te solliciteren, mede gelet op de samenstelling van de classicale vergadering, het breed moderamen en het team van classispredikanten.

Nog even over het beleidsplan 2023-2028. Het is boeiend te lezen waar men in de noordelijke classis voor staat. Een eerste speerpunt ziet men in het geloofsgesprek. Men signaleert: ‘Toenemende verlegenheid gecombineerd met gebrek aan tijd om het gesprek over het eigen geloven als basis voor het gemeente-zijn te gebruiken’.

De classis signaleert verder: ‘Een snel oplopend aantal vacatures gecombineerd met een snel afnemende instroom van nieuwe voorgangers’. Het aantal afgegeven solvabiliteitsverklaringen voor een fulltime predikant is bijvoorbeeld teruggelopen van 82 procent in 2018 naar 14 procent in 2022.

Een derde speerpunt: ‘Snel oplopende tekorten aan vrijwilligers met voldoende kennis, kunde en tijd om binnen de kerkenraad de beheerstaken uit te voeren in combinatie met steeds strengere overheidsregulering met betrekking tot het afleggen van verantwoording over het beheer’. Vanaf januari 2023 is er in deze classis zelfs een speciale regiopredikant aangesteld om te helpen met het opzetten van lokale samenwerking tussen gemeenten.

Een laatste speerpunt betreft de diaconieën: ‘De diaconieën die door gebrek aan tijd niet of onvoldoende toekomen aan regionale behoeften. Alle tijd gaat zitten in lokale ondersteuning en financiële hulp bij buitenlandse nood’.

De naam van de nieuwe classispredikant wordt na 10 oktober bekend gemaakt, nadat de kleine synode heeft vergaderd. Jan Hommes neemt afscheid in december. 

Voor meer informatie over de vacature: klik hier. 
Voor inzage in het beleidsplan van de classis Groningen-Drenthe: klik hier.