Verlangen predikanten uit Zuid-Afrika te emigreren  

De verbinding die de classis Overijssel-Flevoland heeft met Zuid-Afrika krijgt de komende tijd een nieuwe dimensie. Want er zijn verschillende predikanten in Zuid-Afrika die de overstap overwegen vanuit Zuid-Afrika naar Nederland en hier predikant willen worden in één van de gereformeerde denominaties, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland.  

De protestantse gemeente van Kudelstaart is daarvan een voorbeeld. Ds. Strydom Bruwer uit Zuid-Afrika is er voorgesteld op een gemeenteavond en ging onlangs voor in een kerkdienst. De dienst was bijzonder, zo meldt het kerkblad, omdat de predikant niet in de kerkzaal aanwezig was, maar voorging in zijn studeerkamer in Gordonsbaai, Zuid-Afrika. De dienst was enkele dagen voor de uitzending opgenomen.

De motieven om naar Nederland te verhuizen wisselen bij de predikanten. Ongetwijfeld speelt bij verschillende predikanten ook de labiele politieke situatie in Zuid-Afrika een rol. Het Reformatorisch Dagblad van zaterdag 16 oktober berichtte dat ds. Liezel de Jager van de NG Kerk woensdagmorgen op het terrein van haar pastorie gedood. ‘Sy was ’n baie sterk vrou’, zegt haar mentor ds. Louwtjie Louw in de Zuidafrikaanse Kerkbode, ‘goeie teoloog met ongelooflike Skrifuitleg’.  

In het verleden zijn er geregeld predikanten vanuit Zuid-Afrika naar Nederland gekomen. Ds. P. Lubbinge kwam eind jaren negentig, zo meldt Digibron. Ds. Steve van Deventer is een ander voorbeeld; hij werkte onder meer in Kudelstaart, noemt zich op de eigen website stichter van een gemeente in Kudelstaart, en stond aan de wieg van het Evangelisch Werkverband binnen de PKN.

Trouwens ook de theologe des vaderlands, ds. Almatine Leene (geboren in Lelystad), heeft geruime tijd in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt. Ze vertrok in 2008 naar het zuidelijk continent, promoveerde in 2013 aan de Universiteit van Stellenbosch en keerde terug in 2020, waarna ze bevestigd werd als predikante in de gereformeerd vrijgemaakte kerk te Hattem-Noord.

Voor betrokkenheid van Kerk in Actie met Zuid-Afrika: klik hier.