Iftarprijs voor Jan Post Hospers uit Colmschate

Jan Post Hospers, lid van de protestantse gemeente Colmschate-Schalkhaar heeft woensdag 13 mei de Vredesprijs ontvangen van de Nationale Iftar. Hij kreeg die prijs voor zijn jarenlange inzet voor het overlegorgaan Joden Christenen en moslims en de Stichting Geloven en Samenleven. Deze prijs is voor het eerst uitgereikt.

Normaal zijn er honderden deelnemers aan de nationale iftar. Nu konden er slechts twaalf mensen deelnemen aan de feestmaaltijd. Dat waren: Minister Ferd Grapperhaus; Şaban Dişli (ambassadeur van Turkije in Den Haag); Christien Crouwel (algemeen Secretaris van Raad van Kerken); Hanneke Gelderblom (vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap); Cees van der Laan (hoofdredacteur dagblad Trouw); Jan Post Hospers (ontvanger Vredesprijs 2020); Hikmet Gürcüoglu (voorzitter ondernemingsvereniging HOTIAD); Muhsin Köktas (voorzitter CMO); Driss el Boujoufi (vice-voorzitter CMO); Jale Celenk (voorzitter Podium Juliana); Arzu Senel (AS Architecture); Dalya Cakar (voorzitster van de Oezbekistan Netherlands Friendship Foundation)


Volgens Hanneke Gelderblom, die als vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap Post Hospers toesprak, is Jan degene die het verschil heeft gemaakt in tijden dat de verhoudingen tussen moslims en christenen moeizaam waren. Hij maakte dit bespreekbaar en betrok waar mogelijk ook de Joodse gemeenschap. Jan was blij met deze prijs vanuit de moslimgemeenschap en gaf aan de prijs zelf als een stimulans te zien voor de achterbannen om het werk in de toekomst te steunen.

Als algemeen secretaris van de Raad van Kerken heb ik jaren met Jan Post Hospers samengewerkt. Ik herinner me de vele momenten dat hij met een kleine groep naar een ambassade ging en bloemen legde bij de ambassade, als er in een land een aanslag was geweest. De bezoekers lieten de ambassadeur weten dat dergelijke aanslagen niet in naam van welke religie dan ook gepleegd kunnen worden. 


Op 9 mei zijn in de Ichtuskerk in Colmschate opnamen gemaakt voor het programma “Het Ramadangevoel”. Dat programma is vrijdag 15 mei uitgezonden om 18.10 uur op NPO 2. Via uitzending gemist is dit nog te bekijken.

De website van de protestantse gemeente Colmschate / Schalkhaar heeft een bericht gewijd aan de onderscheiding en schrijft: ‘Als gemeente willen we Jan hier van harte mee feliciteren. We zijn er trots op zo’n kanjer in ons midden te hebben’.


Foto onder: een landkaart waaraan je de percentages van moslims onder de bevolking kunt aflezen. Het nationale gemiddelde is 5,1 procent. Het gaat om één miljoen mede-Nederlanders; wat de classis Overijssel-Flevoland betreft vind je ze vooral in Twente, Zuidwest-Overijssel en Flevoland (zij zitten met 5 tot 7,5 procent boven het landelijk gemiddelde).