Drone in Bovenkerk 

Het zal bij een andere omroep al wel eens uitgeprobeerd zijn, maar voor RTV-Oost is het nieuw. Woensdag 31 maart kwam het opname-team van RTV-Oost naar de Bovenkerk in Kampen om opnames te maken van een digitale kerkdienst, die op eerste Paasdag om 9.00 uur en 13.00 uur worden uitgezonden. Na het registreren van de de gebeden, de liederen, de verkondiging en wat er verder in een liturgie aan de orde komt, konden voorgangers, zangers en organist vertrekken. De technici bleven nog even om een primeur te beleven: Ze maakten opnamen met een drone in de royale ruimte van de Bovenkerk. 

Het is voor het eerst, zo bevestigde de producent, dat RTV-Oost een drone inzet om een kerkdienst te registreren. Met enthousiasme en geduld stuurde de piloot de drone tussen de galerijen van de kerk door. Er werd een speciale opname gemaakt vanaf de grond stijlrecht naar boven langs het orgel tot in de nok. 'Prachtig', zei de cameraman. Hij maakte ook een rondje om de brede koperen kandelaars die licht verspreiden en het apparaat stoof naar het koor van de kerk om daar tussendoortjes op te nemen. 

Al met al werd er ruim een half uur aan de opname vastgeknoopt om voldoende beelden te verzamelen die later in de opnames kunnen worden gemonteerd. De drone werkt op batterijen die een half uur kunnen vliegen. Het apparaat weegt 249 gram. 'Als je 250 gram weegt moet je een speciaal vliegbrevet halen, dus dit is de max voor ons', vertelde één van de technici. De technici waren om 9 uur begonnen met opbouwen, omstreeks 2 uur 's middags volgde de afronding. Ze hebben ook nog enkele shots gemaakt aan de IJsselmuider kant van de IJssel met een mooi zicht op afstand van de Bovenkerk. 

Wie wil weten hoe één en ander gemixt wordt kan eerste Paasdag terecht bij de regionale omroep. Ds. Wilbert Dekker (lid van de classicale vergadering Overijssel-Flevoland) en ds. Anneke van der Velde (onder meer werkzaam voor de landelijke dienstenorganisatie van de PKN) hebben de leiding in de dienst. Ab Weegenaar bespeelt het orgel. En directeur Jan Quintus Zwart van de Bovenkerk maakte één en ander in faciliterende zin mogelijk. 

Voor driekwart minuut beelden van de drone met het zoemende geluid: klik hier. 

Foto's van de drone en de machinist/piloot Michel Korndörffer van de zoemende camera.