Kerk Steenwijk toont lef en visie

De protestantse gemeente te Steenwijk heeft vrijdag 25 november feestelijk de Grote Kerk – nieuwe stijl geopend. Namens de classis waren dr. Jan Dirk Wassenaar en Johan Kuiper aanwezig.

Jan Dirk Wassenaar verwees in een reactie op de opening naar een recent synoderapport over het kerkgebouw. De kerk vraagt daarin de gemeenten na te denken over de toekomst van het kerkgebouw. ‘Ontwikkel met lef een visie op het kerkgebouw’, is de oproep van de synode op 11 november na bespreking van de nota ‘Speelruimte gezocht. Protestantse visie op kerkgebouwen’.  Je zou het project in Steenwijk kunnen zien als een geslaagde invulling van deze oproep, aldus Wassenaar.

In 2011 zijn de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van de stad samen verdergegaan als Protestantse Gemeente. Men heeft toen besloten om aan een Nieuw Huis te gaan bouwen. Welnu: de gereformeerde kerk werd afgestoten; de grote, driebeukige, laatgotische hervormde kerk bleef in gebruik. In een van de zijbeuken daarvan is nu een unit met een begane grond en een verdieping gebouwd, genaamd ‘De Opgang’. Het is een ‘gebouw’ met een balie, een keuken en enkele zaaltjes. Tevens is het liturgisch centrum vernieuwd en zijn nieuwe stoelen geplaatst. En er werd een nieuwe ingang gebouwd; overigens: op de fundamenten van een oude.


De Grote of St. Clemenskerk blijft beschikbaar voor kerkelijk gebruik. Wat dat betreft is er niets veranderd. Maar het is de bedoeling dat het gebouw nu meer dan voorheen het geval was ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Voor die exploitatie is de Stichting Grote Kerk Steenwijk opgericht, die haar werk wil doen met de aandachtspunten religie, kunst, cultuur en educatie. Zo wordt de kerk niet alleen een Nieuw Huis voor de kerkelijke gemeente, maar voor de hele stad. Een wethouder vertelde over een grote bijeenkomst voor nieuwe inwoners van de stad. De Grote of St. Clemenskerk is voor zoiets een fantastische locatie!

Wassenaar zegt daarover: ‘Ik moet zeggen dat ik op 25 november met enige scepsis naar Steenwijk reed. Ik ben erg gehecht aan historische kerken en ben al gauw bang dat ze door bouwkundige ingrepen worden ‘vernield’. Ik herken dan ook de emoties die bij grootse aanpassingen van het interieur komen kijken. Maar na het bezoek aan de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk ben ik ‘om’. De loze ruimte van de beuk waarin de unit is gebouwd, wordt nu zinvol benut. Het schip, het priesterkoor en het Zuidkoor zijn vrijwel intact gebleven. De esthetische schade is dan ook beperkt tot die ene beuk? ‘Esthetische schade’…? Dat niet alleen, het is zelfs heel mooi geworden’.

Het liturgisch centrum van de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk. Op de achtergrond ‘De Opgang’ (foto en basis voor bovenstaande tekst: dr. Jan Dirk Wassenaar, eerste scriba van de classis Overijssel-Flevoland)