Foto: In een ontspannen sfeer vertelden ambtsdragers in de ring Ommen hun positieve ervaringen in de gemeente; in beeld Balkbrug-Oud Avereest en Daarle. 

Vitaliteit in ring Ommen


Een bekende 'filosoof' zei: Als je landskampioen voetbal wilt worden , moet je niet alleen de topwedstrijden winnen, maar juist ook de gewone wedstrijden. Zo is het in de kerk. Door het gewone handwerk maak je het verschil.

Een citaat van ds. Leon Eigenhuis tijdens de bijeenkomst van de ring Ommen op 30 oktober in Vroomshoop. Vertegenwoordigers van de ringgemeenten spraken over de positieve ervaringen die ze hebben in hun gemeente. Er kwamen inspirerende verhalen los bij deze waarderende benadering. Ze getuigden stuk voor stuk van vitaliteit en standvastigheid.

Ambtsdragers uit Beerzerveld vertelden bijvoorbeeld over de aansprekende initiatieven op het gebied van het jeugdwerk en de jonge gezinnen. Men startte samen met Mariënberg een zogenaamde ‘borrelplank’ op zondagmiddag. Vier keer per jaar komen hier tientallen jonge gezinnen bij elkaar. Een ander initiatief heet ‘kruimeldief’, een laagdrempelige dienst gericht op jonge gezinnen met kinderen tot zes jaar.

Het was opvallend hoeveel goede ervaringen er in de ring zijn met kinderen. In Daarle vertelden ambtsdragers zijn er so wie so veel kinderen in de kerk. De jeugddiensten lopen goed. En de predikant heeft destijds initiatief genomen om doopouders ook na de doop in een kring aan te blijven spreken. De gereformeerde ambtsdragers van Daarle vulden aan dat er goede ervaringen zijn met jonge mensen die worden uitgezonden via World Servants.

In Den Ham zijn jonge mensen tijdens de coronacrisis spontaan begonnen met thuisdiensten. Gert Schouten van het jeugdwerk van de PKN heeft nu met de mensen gesprekken gevoerd die tot gevolg hebben dat de thuisdiensten onderdak blijven vinden in speciale kerkdiensten die af en toe in één van de drie deelnemende kerken (hervormd, gereformeerd en NGK) worden gehouden.

Waar het in andere plaatsen soms sprokkelen is om enkele jongeren bij elkaar te krijgen, lieten verschillende ambtsdragers weten dat het in de ring Ommen goed loopt. Een voorbeeld daarvan gaf gereformeerd Den Ham: de groep 12 tot 14 jaar kent tussen de 40 en 60 kinderen; de groep vanaf 15 jaar tussen 10 en 15 catechisanten; de groep achttienplus 10 deelnemers. Een ander voorbeeld gaf Lemele. Daar is een nieuwe kring gestart voor de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar. Er zijn 15 deelnemers. Na een eerste jaar wordt er overwogen een vervolg te maken met het nieuwe boek waarin Bastiaan Ragas en Ad van Nieuwpoort samenwerken. Nog weer een ander voorbeeld: de net dertigjarige dominee van hervormd Den Ham is een biblechallenge begonnen, waar inmiddels 100 mensen aan deelnemen.

Het thema ‘kerkdiensten’ en ‘kerkgebouw’ kwam ook enkele keren voorbij. De gereformeerde kerk te Ommen heeft naast het kerkgebouw in Ommen een kerk in Witharen. Er is discussie geweest over de vraag of men dat laatste kerkgebouw zou moeten handhaven. Er is uiteindelijk voor gekozen om er tweewekelijks reguliere diensten te blijven houden en op de andere zondag een vrijere programmering mogelijk te maken met zogenaamde noaberdiensten. Men laat de klassieke liturgie los en experimenteert met onder meer goochelaar Jan. De diensten zijn een proeftuin waar ook gereformeerd Ommen zijn voordeel mee doet.

Tot zeker driemaal toe kwam samenwerking aan de orde met de Nederlandse Gereformeerde Kerken, voorheen de vrijgemaakten in de regio (inmiddels gefuseerd met de NGK die in 1967 zich had afgescheiden). Daarlerveen ging tijdens de energie-crisis samenkerken met NGK ter plaatse. De diensten vonden  om en om plaats en er is ruimte om de samenwerking ook in de toekomst nader in te vullen. De vrijgemaakten (NGK) te Ommen maakten gebruik van het kerkgebouw van de gereformeerden. En de al eerder genoemde samenwerking van de thuisdiensten in Den Ham is ook gebaseerd op samenwerking met NGK.

Foto onder: Ds. Jan Droogendijk leidde het gesprek; hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de continuïteit die inmiddels is ontstaan in de ringontmoetingen in de regio Ommen. Hij staat in februari 2024 veertig jaar in het ambt en gaat kort daarna met pensioen. Ds. Leon Eigenhuis bedankte hem voor het fundament dat hij in de ring heeft helpen leggen.