Kerstnachtdienst in streektaal vanuit rooms-katholieke kerk te Dedemsvaart 

De Kerstnachtdienst in de streektaal komt dit jaar vanuit de rooms-katholieke St. Vituskerk in Dedemsvaart (Langewijk 172). Mensen die de dienst willen zien kunnen op kerstavond (20 en 23 uur) en eerste kerstdag (9 uur) naar RTV-Oost kijken. De dienst is ook via de radio te beluisteren. Het thema voor de dienst is 'Vreade', aansluitend bij de situatie in Oekraïne. 

Vicaris Ronald Cornelisse en classispredikant Klaas van der Kamp leiden de dienst. Ds. Wim de Jong uit Deventer zorgt met een klein gezelschap voor een primeur; na de evangelielezing uit Lukas 2 beeldt hij enkele tableaus uit die passen bij de lezing. In de streektaal heet het 'leemtige platies'. Daarvoor komen er vijf predikanten in beeld, respectievelijk ds. Anco Tol, ds. Tabitha Keuning, ds. Hanneke Diermanse, ds. Gert Wijnstok en ds. Wim de Jong. Zij verbeelden twee scènes. Een eerste fragment speelt bij de herders in het veld, het tweede fragment is te lokaliseren in de stal. Ondertussen speelt er een gitaar. Sneu detail voor de radioluisteraars: zij moeten dit fragment missen. 

Ralph Bekking uit Wierden en Susan Huizendveld uit Dedemsvaart verzorgen de schriftlezingen. Geert van der Logt is op de gitaar te horen en Jan Kamphuis zit achter het orgel. De muziekgroep Toda zorgt voor enkele liederen. 

Bert Groothengel uit Borne is één van de organisatoren. Hij heeft aangekondigd de organisatie te verlaten; Gerrit Beunk uit Rijssen volgt hem op en is bij de editie van 2022 betrokken. 

De viering is opgenomen op 21 december in Dedemsvaart. Na twee jaar was het weer mogelijk de dienst als gemeentelid bij te wonen. Er werd gretig gebruik van gemaakt.  

Uitzending: Televisie midwinteravond 24 december 20 en 23 uur; eerste kerstdag 25 december 9 uur.
Radio: eerste kerstdag 25 december 7 uur.


Liturgie: Klik hier. 

De foto's op deze pagina komen van de oefening bij de doorloop van zaterdag 19 november 2022. 

Voorzitter van het kerkbestuur Martin Huizendveld legt de zes kinderen uit hoe ze de processie aan het begin van de dienst kunnen invullen. 

Ralph Bekkinguit Wierden oefent de schriftlezing; rechts Bert Groothengel die meeleest in het script. 

Bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelisse verzorgt dit jaar de overdenking in de Achterhoekse variant van het Nedersaksisch en classispredikant Klaas van der Kamp is de liturg in de Kamperse variant.