Bijdevaate kandidaat voor theoloog des vaderlands

Marco Bijdevaate, stagiaire bij de protestantse Westerkerk in Kampen en als gast aanwezig tijdens de laatste classicale vergadering, is één van de zes kandidaten voor de titel ‘jonge theoloog des vaderlands 2021/2022’.

Om de titel daadwerkelijk te bemachtigen moet hij het opnemen tegen vijf andere jonge theologen die hun studie volgen in verschillende plaatsen. Marco zelf volgt de theologische opleiding in Groningen. In een essay als ondersteuning schrijft hij onder meer: Marco Bijdevaate: 'De kerk, de theologie en het geloof zijn in een concurrentiestrijd terecht gekomen. Zin en betekenis worden niet langer in het kerkgebouw om de hoek gevonden, maar in producten “Koop fair trade en red de wereld!” De kerk heeft een groot deel van haar geloofwaardigheid verloren door misstappen in de geschiedenis. We zijn met zijn allen gebroken, en gewond laten we daarom ook met zijn allen samen zoeken naar vergeving, bij elkaar, bij God!'

‘De andere kandidaten voor de titel zijn: Tabitha van Krimpen van de PTHU, Paul van der Hamsvoort uit Tilburg, Marieke van der Linden van de VU, Maaike Messelink van de TU Kampen en Harm-Jan Dijk van Hogeschaal Viaa in Zwolle. 

De uitslag wordt bepaald door een internetstemming en de winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 28 november tijdens de uitzending van Jacobine op 2. Mark de Jager is de jonge theoloog des vaderlands uit 2019; in 2020 was er vanwege de coronacrisis geen verkiezing.

Marco Bijdevaate woonde de classicale vergadering bij als onderdeel van zijn stage bij ds. Wilbert Dekker, predikant van de Westerkerk en lid van de classis. Op de vraag na afloop hoe hij de classis had ervaren reageerde hij nuchter: als een gewone vergadering van de kerk. Marco heeft zijn kerkelijke wortels in de christelijke gereformeerde kerk van Emmeloord.

Bij de nominatie voor jonge theoloog des vaderlands hoort ook een video. De video van Marco is hier te zien.