Bloemenactie met Pinksteren

Dansende kinderen door de kerk, ingetogen orgelmuziek op de achtergrond en vogels die rondcirkelen boven de hoofden van de kinderen en die meer bewegen als de kinderen ontstuimiger dansen. En dan ineens gaat er ergens in de nok van de kerk een luikje open en dwarrelt er confetti en slingers naar beneden op de hoofden van de kinderen. 

Wie getuige wil zijn van de speelse vertaling van het Pinkstevangelie kan een kijkje nemen op youtube, waar een filmpje staat van kinderen die rondhuppelen door de Lebuïnus. Het filmpje speelde een rol bij de Pinksterviering van de gemeenten rond de Hanzestad. Het luidde een bloemenactie in. 

Alle winkels, horecagelegenheden en andere ondernemingen in de binnenstad van Deventer en in Diepenveen hebben in de Pinkstertijd een bloem van papier of een verse bloem gekregen. Zo’n vijftig gemeenteleden van de Lebuïnus hebben de bloemen bezorgd, aan deurknoppen behangen en op ramen geplakt. Er zat een kaartje bij waarin mensen sterkte en inspiratie wordt gewenst.

De bloemenactie is gestart in de online-pinksterviering in de Lebuïnus van 31 mei (eerste pinksterdag). De diensten worden verzorgd door de twee Deventer predikanten ds. Saar Hoogendijk en ds. Ingrid de Zwart en door de predikant van Diepenveen ds. Henk Spit. Aan de pinksterviering werd verder meegewerkt door poppenspeelster Willien van Dam en theaterstudente Noémi Wiekeraad, kinderkoor de Torenvalkjes, het groot digitaal gemeentekoor en het vocaal ensemble van de Lebuïnuscantorij. Alles met inachtneming van de beperkingen waartoe de coronacrisis verplicht.

Wie iets van de actie wil zien, kan te rade gaan bij een tweetal filmpjes. Eén is van het kinderkoor dat de bloemactie heeft ingeluid, waarbij cantor-organiste Kirstin Gramlich een stimulerende rol speelt: klik hier. Het andere filmpje is van een gemeentelid met volle klank van muziek, klik hier.

Foto's van de Lebuïnus in Deventer