Christelijk geloof voor dummies

‘Het christelijk geloof voor dummies’. Dat is de laagdrempelige titel die men in Zwolle Sionskerk heeft meegegeven aan twee cursusavonden voor mensen die de basics willen weten van het christelijk geloof. De eerste avond geeft een inleiding in de christelijke feestdagen. De tweede avond brengt enkele bijbelse hoofdpersonen in beeld.

Het aanbod gaat gepaard met een poster waarop een eenvoudige aansprekende tekst staat afgedrukt: ‘Je kent het wel… Er is een christelijke feestdag en jij hebt geen idee wat er wordt gevierd. Je kijkt naar een schilderij en je weet totaal niet welke gebeurtenis uit de bijbel wordt afgebeeld. Onze cultuur is gevormd door het christelijk geloof. Onze wetten, rechtspraak, gezondheidszorg en onderwijs zijn ondenkbaar zonder het christelijk geloof. Zou je wel eens gewoon wat informatie willen?’

Destijds toen de campagne voor de Bijbel in Gewone Taal werd opgetuigd kwam de doelgroep in beeld als ‘mensen die niet zoveel van het geloof afweten’. De bijbel biedt een laagdrempelige manier om toegang te krijgen naar het evangelie. Even viel toen het woord ‘dummies’. Toch heeft men bij de vertaling afgezien van dat woord in de campagne, omdat men het riskant vond een hele vertaling zo van een etiket te voorzien. Overigens is er daarvoor wel een ‘Bijbel voor dummies’ geweest, waarin de vertaling van de Groot Nieuws Bijbel is gecombineerd met achtergronden bij de bijbel van cultuur en bijbelinleiding. Dus ongeveer de inhoud die men in Zwolle meegeeft aan de cursisten.

De benadering in Zwolle laat zien hoe je mensen zonder referentiekader kunt betrekken bij het evangelie. De cursus is kort gehouden. Twee avonden. ‘Je hebt weinig tijd, dus we houden het kort’, leggen de organisatoren uit in de toelichting. En als aanbevolen boeken worden genoemd: ‘Christelijk geloof voor dummies’ en een bijbel.

Foto: poster voor de cursusavonden