Kerst in escape-room

De protestantse gemeente in Raalte nodigt mensen uit in de adventstijd om de escape-room in te gaan. Met het initiatief probeert de kerk op een eigentijdse manier het eeuwenoude kerstverhaal onder de aandacht te brengen. Groepen worden uitgedaagd om samen te werken en het kind in de kribbe een veilige plek te bieden.

Dat bericht de Stentor in de editie die verschijnt in Salland. ‘Duik in de adventsperiode eens op een andere manier in het verhaal van Kerst!’, zo nodigt de website van de protestantse gemeente bezoekers uit. ‘Ga de uitdaging aan en ontsnap binnen 45 minuten, voordat Herodes terugkomt’. Met die tekst worden bezoekers in de periode van 9 tot 24 december, aldus de website, in de gelegenheid om de escape-room te ontdekken. Wie mee wil doen, betaalt vijf euro. De inkomsten gaan naar Serious Request.

De gasten krijgen drie kwartier de tijd om een uitweg te vinden uit de escape-room. Ze krijgen daarbij de opdracht het kindeke Jezus uit handen van de hoogmoedige koning Herodes te redden. De escape-room is ingericht in de kelder van het Annahuis.

Ds. Karolien Zwerver, predikant van de protestantse gemeente, heeft de escape-room opgezet. Ze kwam al in mei op het idee. ‘Ik wilde het kerstverhaal op een moderne manier onder de aandacht brengen’’, legt ze uit in de Stentor. ‘Als kerk streven we ernaar om betekenisvol, verbindend en vernieuwend te zijn’. De escape-room leent zich daarvoor. Je moet als groep in een gesloten ruimte samenwerken. De groepen die naar het Annahuis komen, krijgen een film te zien met de opdracht: ‘Vind het kind voordat Herodes dat doet'. Vervolgens kunnen ze sleutels vinden door puzzels op te lossen en uiteindelijk is het hun opdracht het kind terug te brengen bij Maria.

Karolien Zwerver heeft het project opgezet met mensen uit de gemeente en met leerlingen van het VMBO. De scholieren hebben de panelen gemaakt die het skelet vormen voor de escape-room.

De entreegelden zijn bestemd voor Serious Request, de inzamelingsactie van 3FM. Deelname kost vijf euro per persoon. Mensen en groepen die zich aangesproken voelen kunnen zich melden via de site pknraalte.nl/escaperoom.