Box in bestaande kerk van Steenwijk

De Clemenskerk in Steenwijk staat voor grote veranderingen. De kerk krijgt ‘een box in een box’, zoals het heet in publicaties in de Stentor en via RTV-Oost. Het gaat om een interne verbouwing, waar mogelijk eigenaren en beheerders van andere grote kerkgebouwen nog wel eens een kijkje zullen gaan nemen.

Er komt als het ware een gebouw in de kerk met twee lagen. Je zou het een doos van hout kunnen noemen, die later indien gewenst zo weer verwijderd kan worden. In de nieuwe box zijn vergaderruimten, zaaltjes en een keuken. Ook de entree van de Clemenskerk wordt vernieuwd en er komt een buitenterras bij de kerk om de openheid naar het publiek te benadrukken.

De Clemenskerk met de 86 meter hoge toren is het oudste gebouw van Steenwijk. Omstreeks 900 werd op deze plaats een houten kerk gebouwd, later kwamen er varianten met tufsteen en baksteen. In 1295 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. De kerk telde als rooms-katholiek godshuis tien altaren en allerlei beeldengroepen en gewelfschilderijen. Na de verovering van de stad eind zestiende eeuw ging het over naar de protestanten.

Men verwacht deze zomer met de bouw van de box in de box te beginnen. De bouw moet april 2022 klaar zijn.

Foto: tekening van architect Adema uit Dokkum/Groningen en Kampen, die diverse kerken in portefeuille heeft (gehad), zoals het Schuilkerkje in Franeker, de JOhannes de Doper in Leeuwarden en de kloosterkerk van Ter Apel.