Foto: vrije associatie 

Nodiging voor kerkenraden om mee te spreken over 'Veilige Kerk'


Er leven veel vragen rond het thema ‘Veilige Kerk’. Dat is de reden voor de classicale vergadering om het onderwerp in de eerstkomende vergadering uitvoerig op de agenda te zetten. Het breed moderamen nodigt bij de bespreking niet alleen de eigen classicale afgevaardigden uit, maar ook een vertegenwoordiging vanuit de kerkenraad. Als een kerkenraadsvertegenwoordiger er bij wil zijn, kan men zich opgeven via een link of via de scriba (als de link nog niet is uitgegaan). 

De classicale vergadering komt bijeen op dinsdag 7 november in zalencentrum De Overkant, Kerkplein 22 te Dalfsen. Bezoekers kunnen in de ontvangstruimte een kopje koffie drinken vanaf 20.15 uur (tijden moeten nog worden bevestigd en kunnen enigszins worden aangepast). Het programma begint om 20.30 uur en loopt tot 22.00 uur. De classisleden hebben daarvoor al een eigen huishoudelijke vergadering gehad. 

Mevrouw Marianne Nijmeijer-Maris, vertrouwenspersoon voor onder meer de gemeentes Nijverdal en Klein-Salland, gaat met de bezoekers het gesprek aan. Ze werkt in het dagelijks leven als psycho-synthetisch therapeut en is als diaken verbonden aan de protestantse gemeente te Hellendoorn. Zij is ook lid van de beoordelingscommissie geschiktheid voor het ambt van de PKN.

In de vergadering willen de bezoekers van gedachten wisselen over de taak van de vertrouwenspersoon, het daarbij passende beleid van de kerkenraad, het nut van de VOG, de mogelijkheden om per ring met vertrouwenspersonen te werken en wat er verder maar aan de orde wordt gesteld ter vergadering. Uit de reacties op de concepten voor een kerkordewijziging blijkt dat er veel vragen leven bij de gemeenten. Het bm spreekt de hoop uit met deze benadering een begin te maken met het doortrekken van zinvol beleid.

In het kerkblad Mozaïek van de protestantse gemeente te Kampen stond een artikel waarin de redactie een gesprek voert met Janna Bakering, vertrouwenspersoon in de Hanzestad. Voor een impressie daarvan: klik hier.