Staphorst doet mee met Thuisgeef-locatie

De gemeente Staphorst gaat statushouders een plek geven in voormalig hotel-restaurant Waanders. De eerste vluchtelingen zullen in april worden opgevangen. Het gaat om vier gezinnen en een alleenstaande vrouw en man. Dat aantal zal oplopen tot ongeveer veertig of vijftig mensen.

De Thuisgeef-organisatie van de Protestantse Kerk heeft dat bekend gemaakt. Begin januari waren de Thuisgevers te gast op een bijeenkomst hierover met onder andere de gemeente Staphorst, de plaatselijke werkgroep Oekraïne, het diaconaal platform, stichting Welzijn en Vluchtelingenwerk. Er was veel belangstelling van omwonenden en andere inwoners van de gemeente. Aan het einde van de avond zijn er plannen ontwikkeld voor de begeleiding van statushouders door buddy’s en het werken met aanspreekpunten vanuit de gemeente. De huisvesting vindt plaats onder de vlag van de Thuisgevers.

Staphorst is één van de nieuwe locaties die deelnemers met Thuisgevers. Eerder was al bekend dat in de classis Kampen en Dronten meedoen met het initiatief.

Ambassadeur

De Protestantse Kerk heeft ook bekend gemaakt dat Katja Tolstaja uit Kampen, de theologe des vaderlands, ambassadeur is geworden van de Thuisgevers. Katja is hoogleraar Theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Katja kwam in 1991 als vluchteling uit de voormalige Sovjet-Unie in Kampen terecht, waar ze haar studie Theologie volgde. Ze geeft in Kampen onderdak aan enkele vluchtelingen. De vluchtelingen runnen hun eigen huishouden, vertelt Katja Tolstaja in een interview met RTV-Oost, terwijl Katja Tolstaja beschikbaar is voor vragen, mensen de weg wijst en optreedt als zielzorger.

Interview met Katja op rtv-oost (zowel tekst als video van 11 minuten): klik hier.