Twaalf baptistengemeenten in Overijssel en Flevoland in één kerkverband

Er komt opnieuw een fusie aan van twee kerkverbanden. Het gaat om de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten (ABC). In november zal de fusie landelijk worden gevierd. Onder het verband vallen 4 gemeenten in Flevoland en 8 in Overijssel.

In Overijssel en Flevoland zijn 9 baptistengemeenten aangesloten bij de Unie van Baptisten. Het gaat om de gemeenten Borne, Deventer, Emmeloord, Enschede, Hengelo, Kampen, Lelystad, Steenwijk en Zwolle. In deze regio zijn drie gemeenten verbonden in het CAMA-verband: Ichtus vrije baptistengemeente Wierden, de evangelische gemeente Parousia in Almere en de Chinese Cama gemeente Het Licht in Almere. 

De organisaties waren al in elkaar geschoven. En nu hebben ook de leden ingestemd met een fusie van de twee denominaties. Op 12 mei was dat de Unie en op 15 juni de ABC gemeenten. De fusienaam is voorlopig ‘Unie-ABC’. 

Het nieuwe kerkverband bestaat in totaal uit 135 lokale Baptisten, CAMA en evangelische gemeenten. Naast Nederlandstalige gemeenten zijn dat ook Ghanese, Chinese, Arabische, Braziliaanse en Birmese gemeenten.

De baptisten hebben samen zo’n 25.000 leden en 7.500 jongeren en kinderen. Het landelijk kantoor en het seminarium zijn gevestigd in het Baptist House in Amsterdam.