Foto: Het nieuwe boek van dr. Alfred Bronswijk stijlvol gepresenteerd

Alfred Bronswijk brengt boek uit over gebruik van het kruis


Het kruis is hét centrale christelijke symbool. Dat is niet altijd zo geweest. Ver vóór de geboorte van het christendom was het al een universeel symbool. En het duurde zeker 350 jaar voordat de christelijke versie het  publieke podium veroverde. Vóór het jaar 900 was het lichaam van Christus nergens aan een kruis in kerk of kunst te bekennen.

De 82-jarige theoloog dr. Alfred Bronswijk toont dit aan in zijn boek ‘Het Kruis. Biografie van een symbool’. Het boek wordt vrijdag 23 februari van 17 uur tot 18.15 uur gepresenteerd bij boekhandel Praamstra in Deventer.

Alfred Bronswijk, die onder meer gemeentepredikant is geweest in Zwolle-Berkum, heeft zich ontwikkeld tot een specialist in de zogenaamde ‘beeld-theologie’, de theologie zoals je die uit beelden kunt afleiden. De Deventer theoloog wijst op de vóórchristelijke wortels van het kruis. Hij gaat in zijn boek in op de manier waarop de Romeinen de kruisiging toepasten en hij toont de verwarring onder de eerste christenen die met de duiding van het kruis in verlegenheid waren.

De waardering van het kruis bleef daarna een discussiepunt onder meer tussen rooms-katholieken en protestanten. Het beeld – voorzien van de Christusfiguur – kon voor diepe spiritualiteit symbool staan. Tegelijk werd het beeld misbruikt door de kruisvaarders. Bronswijk wijst ook op het antisemitisme in de kruiskunst.  

 

Het boek - Het kruis. Biografie van een Symbool - brengt de bewogen geschiedenis van het kruissymbool dichter bij.  Niet alleen van de vele verschijningsvormen in de kunst. Maar ook van de theologische gedachten achter al die verschillende uitingen. Onderhuids pleit de auteur voor een nieuwe benadering van het kruis.

 

Het boek ‘Het Kruis. Bibliografie van een symbool’ is uitgegeven door Kok/Boekencentrum in Utrecht, het telt 256 pagina’s en kost 24,99 euro.